Kanton Sarajevo zabranjuje upotrebu uglja 

Foto-ilustracija: Unsplash (Natalya Letunova)

Posedovanje i korišćenje uglja od 1. novembra 2021. godine moglo bi da bude zabranjeno na području Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo pokrenula je izradu Akcionog plana strategije ograničenja korišćenja čvrstih goriva za period 2021.-2031. godina.

Odluka o izmenama i dopunama odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo, obavezuje da se Akcionim planom utvrdi i zabrana posedovanja i korišćenja uglja u individualnim i kolektivnim objektima za stanovanje, te privrednim i objektima društvene infrastrukture na području KS.

„Akcionim planom će biti jasno definisano ko, šta i u kojem vremenskom periodu treba da uradi kada je reč o moratorijumu na korišćenje čvrstih goriva. U prvom redu se to odnosi na zabranu posedovanja i korišćenja uglja, dok će se neke druge mere uvoditi postepeno, s obzirom da je reč o desetogodišnjem planu. Ukoliko se ispoštuju sve mere iz Akcionog plana, zabrana posedovanja i korišćenja uglja uvodi se od 01. novembra 2021. godine“, naveo je ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoline KS Faruk Kapidžić.

Plan će utvrditi i iznos finansijskih sredstava za subvencionisanje i dinamiku realizacije obaveza u vezi sa moratorijumom korišćenja uglja.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo