Kanton Sarajevo povećava energetsku efikasnost

ks.gov.ba

Krajem prošle nedelje u Sarajevu u Bosni i Hercegovini potpisan je sporazum o saradnji za realizaciju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“. Sporazum su potpisali ministar prostornog uređenja, građevinarstva i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo gospodin Čedomir Lukić i predstavnik UNDP-a gospodin Sanjin Avdić.

Gospodin Lukić je istakao da su sporazumom definisane aktivnosti koje će biti realizovane u narednih godinu dana, odnosno izrada studije stanja energetske efikasnosti i potencijala za povećanje energetske efikasnosti, akcionog plana energetske efikasnosti za period od 2016. do 2020. godine, kao i 15 detaljnih energetskih pregleda javnih objekata u kantonu Sarajevo. On je dodao da će biti izrađena i odluka o obaveznom praćenju i izveštavanju o potrošnji energije u svim javnim objektima u Kantonu Sarajevo, a biće uveden i „EMIS informacioni sistem za upravljanje energijom“.

Kako je gospodin Lukić istakao, ciljevi projekta su smanjenje potrošnje energije i racionalizacija troškova, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte prilikom proizvodnje toplotne energije za zagrevanje objekata, razvoj tehnologije i otvaranje „zelenih“ radnih mesta kroz energetsku obnovu objekata.

Vrednost projekta iznosi oko 112 hiljada evra.

Sandra Jovićević

foto: ks.gov.ba