Kanadski istraživači kreiraju pametnu garderobu – solarne ćelije i senzori integrisani u tekstil

solarne ćelije i senzori integrisani u tekstilRadovi profesora Pejmana Servatija (Peyman Servati), koji predvodi tim koji istražuje načine da se solarne ćelije i druga elektronika integrišu u garderobu i druge predmete koji se mogu nositi, predstavljeni su NA Univerzitetu Britanske Kolumbije (UBC) u Vankuveru 09. januara kada je UBC primio donaciju od 9 miliona kanadskih dolara od strane Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Kanade (National Sciences and Engineering Council of Canada) za istraživanja na polju biologije i ekologije mora, naftnog peska, energetski efikasnih građevina, čistih voda i elektronike integrisane u garderobu.

Profesor Servati vodi „FEEL“ laboratoriju (Flexible Electronics and Energy Lab), i član je CERC-a (Clean Energy Research Centre), a njegova istraživanja se uglavnom fokusiraju na ekonomične i fleksibilne solarne ćelije integrisane u tekstil i predmete, i uopšte na nanotehnologiju. Primeri njegovih radova su haljine sa uređajima za punjenje mobilnih telefona i odeća opremljena senzorima koji prate i prenose vitalne znake – informacije lekarima.

Događaju su prisustvovali državni ministar za nauku i tehnologiju (Greg Rickford), direktor UBC-a (Stephen Toope), potpredsednik „Research and International“ (John Hepburn) i direktor operacija Nacionalnog Saveta za Nauku i tehnološki razvoj (Janet Walden).

Što se tiče Univerziteta Britanske Kolumbije, nagrađeno je 10 projekata iz ovih oblasti, od ukupno 77 sa 23 univerziteta, u iznosu od 43 miliona kanadskih dolara, od strane programa (NSERC’s Strategic Network Grants) and (Strategic Project Grants). Inače NSERC’s SNG podržava multidisciplinarne istraživačke projekte koji zahtevaju saradnju između akademskih istraživača, organizacija i kanadskih kompanija kako bi se rešili izazovi i problemi sa kojima će se suočiti određena industrija u budućnosti; tj. podržava istraživanja i obuke u oblastima koje snažno mogu da utiču na kanadsku ekonomiju, društvo ili životnu sredinu u narednih 10 godina, i to u okviru 4 oblasti Nauka i tehnologija zaštite životne sredine, Informacione i komunikacione tehnologije, Proizvodnja, i Prirodni resursi i energija. S tim u vezi UBC je dobio 8,5 miliona kanadskih dolara, ističu u NSERC’s SNG, za 10 istraživačkih projekata u oblasti razvoja solarne energije, poboljšanja tehnologije proizvodnje celuloze i papira i „cloud-based computing“ sektora.

Energetski Portal
Foto: news.ubc.ca