Kanadska kompanija gradi fabriku koja će uklanjati CO2 iz atmosfere

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Fabrika kompanije iz Kanade bi, kada bude izgrađena, trebalo da uklanja po milion tona ugljen-dioksida godišnje, što je jednako doprinosu oko 40 miliona novih stabala.

Kompanija će tako prikupljeni ugljen-dioksid transformisati u gorivo u kombinaciji sa vodonikom. Najzanimljivije, a i najkorisnije, je, tvrde iz kompanije, to što će tako nastalo gorivo moći da koriste i postojeći automobili, kamioni i avioni bez modifikacija motora.

Kako bi se globalno zagrevanje zaustavilo, ili bar zadržalo na dva stepena Celzijusove skale povećanja tokom ovog veka, nije dovoljno samo smanjenje emisije štetnih gasova i korišćenje izvora obnovljive energije.

Upravo je zbog toga sve veći broj kompanija zainteresovan za tehnologije koje ublažavaju posledice emisije štetnih gasova, te ugljen-dioksid izvlače iz atmosfere, pa ga skladište u podzemnim komorama gde se transformiše u energetsko gorivo koje ne ostavlja ugljenični otisak.

Pomenuti procesi ipak previše koštaju da bi dobili širu primenu, ali bi to uskoro moglo da se promeni zahvaljujući kompaniji Carbon Engineering Ltd, koja je još 2015. pokrenula pilotski program za uklanjanje ugljen-dioksida.

Kompanija sada ima dovoljno sredstava da podigne i prvu fabriku u kojoj će se obavljati ovi procesi, a sistem za uklanjanje štetnog gasa trenutno troši 100 dolara po toni, što je granica do koje se neka tehnologija smatra isplativom.

Bogati investitori  iz Silicijumske doline ulažu svoja sredstva u ovu tehnologiju zato što im se dopada poslovni plan.

Izor: PC Press

Željka Vesić