Kampanja „Ne prljaj. Nemaš izgovor“ i u Novom Sadu

Srbija

U okviru nastavka društveno odgovorne kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor“ koju su 2016. godine zajedno pokrenuli kompanija SBB, SBB Fondacija i Total TV, 8. i 9. jula 2017. godine organizovana je velika ekološka akcija čišćenja u Novom Sadu. Nakon tri dana održavanja Exit festivala, tokom vikenda očišćeno je podgrađe Petrovaradinske tvrđave, čime je ukazano na potrebu podizanja ekološke svesti građana.

Čišćenju Novog Sada prisustvovao je eko tim SBB Fondacije, JKP „Čistoća“ iz Novog Sada, Sanja Poljanski, regionalni menadžer prodaje i korisničkog iskustva SBB-a i Danijela Jankov, rukovodilac službe javne higijene JKP Novi Sad. Kampanja je osnažena i podrškom udruženja „Čepom do osmeha“ čiji su članovi, prepoznavši značaj same kampanje i akcije, aktivnim učešćem dali pozitivan primer svojim sugrađanima i uticali da se priča širi dalje.

Cilj kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor“ je da probudi svest i podstakne na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini. Svesni smo da ovo putovanje, na koje smo se otisnuli prošle godine, nije kratko i zato kampanju nastavljamo i ove godine osnaženi velikom podrškom gradova, medija, brojnih partnera i organizacija. Nakon Kikinde, Zrenjanina, Kule, Vrbasa i Sombora eko karavan SBB Fondacije posetio je i Novi Sad sa željom da sopstvenim primerom ukaže na potrebu aktivnosti svih ljudi. Ovom prilikom zahvalila bih pre svega JKP „Čistoća“ i udruženju „Čepom do osmeha“ koji su, svesni važnosti ove teme, doprineli realizaciji današnje akcije, izjavila je Sanja Poljanski, regionalni menadžer prodaje i korisničkog iskustva SBB-a i dodala da će eko tim SBB Fondacije sledećeg vikenda biti u Pančevu.

Nama je, kao i uvek, pravo zadovoljstvo kada organizacije iskažu želju da nam se priključe u čišćenju bilo koje površine, a naročito kada je u pitanju ovako velika manifestacija kao što je Exit, gde je površina na kojoj se festival održava zaista velika. Drago nam je što je sa nama danas i udruženje „Čepom do osmeha” s obzirom da se mi iz Čistoće uvek priključujemo akciji , prikupljamo čepove i vrlo rado predajemo. Kako oni prepoznaju potrebu da očuvaju životnu sredinu, tako i mi našim malim doprinosom želimo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebniјa, izjavila je Danijela Jankov, portparolka JKP „Čistoća“ iz Novog Sada.

Mi smo danas došli da zajedno sa SBB Fondacijom očistimo Petrovaradinsku tvrđavu. Mi sakupljamo plastične čepove i pomažemo deci sa smetnjama u razvoju i ove čepove koje smo danas sakupili usmerićemo za pomoć detetu u Nišu kome ćemo kupiti dizalicu za nepokretne osobe. Po mojoj slobodnoj proceni ovde smo sakupili oko 20.000 plastičnih čepova, a akcija se naravno nastavlja i dalje. Danas nismo sakupljali samo čepove, već smo odvajali i limenke i plastične flaše koje zagađuju našu sredinu. Drago mi je što smo bili deo ovog projekta jer zajedno možemo mnogo, izjavila je Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom do osmeha”.

U okviru kampanje, tokom 2016. godine očišćen je veliki broj javnih površina u više od 20 gradova, postavljeno je 16 igrališta u 16 gradova Srbije, 2.500 dece videlo je predstavu „Ko to tamo prlja?“, dok je oko 30 javnih ličnosti podržalo kampanju kroz motivacione video poruke koje pozivaju na odgovornost. Kampanja „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ nastavlja se i 2017. godine obogaćena novim aktivnostima i podrškom ljudi koji prepoznaju važnost očuvanja životne sredine i nastoje da grad i državu učine zdravijim i lepšim mestom za život.

izvor: nsreporter.rs

Sandra Joviććević