Kako teče život u Bečkom zoološkom vrtu tokom pandemije?

Foto-ilustracija: Unsplash (Dušan Smetana)

Bečki zoološki vrt zatvoren je od 12. marta ove godine do daljnjeg. Počev od 1. aprila 70 odsto zaposlenih biće prijavljeno na skraćeno radno vreme. Kratkotrajni rad omogućio je da niko ne izgubi posao.

Zoološki vrt Šenbrun je zatvorio vrata za javnost 12. marta ove godine. Tamo gde su hiljade posetilaca svakog vikenda dolazile da vide slonove, tigrove i druge životinje, sada vlada tišina. Trenutno se na licu mesta nalaze samo radnici odgovorni za brigu o životinjama i održavanje objekta: čuvari, veterinari, kustosi, tehničari i zanatlije. Svaka oblast je podeljena u timove koji imaju različite smene. Iako prodaje niti zarade od ulaznica više nema, troškovi hrane i poslovanja se i dalje nastavljaju.

Od 1. aprila 70 odsto od ukupno 230 zaposlenih biće prijavljeno na skraćeno radno vreme u trajanju od tri meseca, odlučeno je u dogovoru sa radničkim sindikatom. Predsednik Upravnog odbora Aleksandar Keler je izjavio da mu je drago što je ovaj model rada dogovoren zajedno sa upravom, jer su time spasena radna mesta.

Bečki zoološki vrt nije pod saveznom upravom još od 1991. godine i od tada deluje kao nezavisno društvo sa ograničenom odgovornošću. Trenutno je vrt primoran da koristi sve resurse koje je do sada uspeo da sačuva zahvaljujući svom ekonomskom uspehu. Njegova stopa samofinansiranja već nekoliko godina prelazi 100 odsto te sam finansira ne samo svoje stalne aktivnosti već i najnovije građevinske projekte, kao što je novi bazen za nilske konje. Zoološki vrt sam prikuplja sredstva i za svoj sledeći veliki projekat – akvarijum. Koliko će ovo preduzeće finansijski biti pogođeno zatvaranjem, postaće jasno tek kada se bude znalo koliko će dugo trajati kriza izazvana koronavirusom.

Izvor: Eurocomm-PR Beograd