Kako su u Užicu raspoređena sredstva Evropske unije namenjena razvoju opština?

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

U okviru programa Podrška Evropske unije razvoju opština – EU PRO, Gradu Užicu je odobreno sufinansiranje tri projekta: završetak izgradnje kišne kanalizacije u poslovnoj zoni Krčagovo, izrada Plana detaljne regulacije Stari grad i sanacija odnosno rekonstrukcija dela zgrade Narodnog pozorišta Užice.

Foto: Grad Užice

Trenutno se izvode radovi na izgradnji kišne kanalizacije i rekonstrukciji dela vodovodne mreže u Karađorđevoj ulici, zatim na izgradnji kišne kanalizacije u ulicama Heroja Jerkovića i Miloša Obrenovića. Vrednost radova projekta izgradnje kišne kanalizacije je oko 69,5 miliona dinara, od kojih se oko 50 miliona finansira iz Programa, a ostalo je učešće Grada, dok JKP Vodovod sa 19,5 miliona dinara u potpunosti finansira rekonstrukciju vodovodne mreže.

Direktor Vodovoda Duško Ljujić je istakao da je cevovod koji se rekonstruiše veoma važan u budućnosti jer omogućava snabdevanje Krčagova i niskom zonom, s tim da bi se voda prepumpavala sa rezervoara Dovarje na Kapetanovinu, tako da će u slučaju nekih havarija na visokoj zoni i iz ovog pravca takođe postojati mogućnost vodosnabdevanja Krčagova i bolnice.

„Pored toga, ovaj cevovod je veoma značajan iz razloga što možemo da aktiviramo rezervoar Staro Dovarje, koje sad nije u funkciji i već 30 godina se ne koristi i na njega možemo da dopremimo gravitacijom vodu sa Živkovića vrela. Tako da u nekoj perspektivi možemo da sa nekim manjim ulaganjima kompletno Krčagovo snabdevamo izolovano sa Živkovića vrela“, naveo je Ljujić.

Foto: Grad Užice

„Cevovod nam je važan jer će omogućiti da prilikom radova na rekonstrukciji visoke zone, u najveće gradsko naselje možemo da dopremimo vodu, a da rekonstrukcija cevovoda visoke zone ne utiče na snabdevanje. Imamo obećanje Kancelarije za javna ulaganja da će uložiti u infrastrukturu gradskog vodovoda negde oko 2 miliona evra. Ta sredstva smo planirali za magistralni cevovod u Gradskoj opštini Sevojno, zatim za deonicu od visoke zone rezervoara Buar do rezervoara Gluvaći, praktično za najkritičnije deonice. Takođe će se raditi i kompletna rekonstrukcija automatike i upravljanja vodovodnim sistemom, to će nam omogućiti mnogo jednostavnije praćenje sistema i upravljanjem“, navodi Ljujić.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, je naveo da će u navedenim ulicama biti postavljeno 2700 m kišne kanalizacije, sa preko 60 bubanj slivnika i 70 rešetki na saobraćajnicama za prikupljanje površinskih voda.

„Kako budemo završavali pojedine deonice kišne kanalizacije tako ćemo iste asfaltirati u punom profilu, a s obzirom na to da je na tenderu posao izgradnje kišne kanalizacije dobio konzorcijum sastavljen od tri firme, Jedinstvo, Stabil pro i Domekstra, to omogućava da se uporedo izvode radovi u sve tri ulice pa očekujemo da posao bude efikasnije završen“, naveo je Maksimović i dodao da će, gde to bude neophodno, biti zamenjeni ivičnjaci i podloga na saobraćajnicama.

Izvor: Grad Užice