Kako se koristi državno poljoprivredno zemljište u funkciji zaštite prirode?

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, u okviru Interreg-IPA projekta „Očuvanje ključnih životinjskih vrsta panonskih stepa u pograničnom području Mađarske i Srbije“ , u saradnji sa svim projektnim partnerima održan je okrugli sto na temu korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta u funkciji zaštite prirode.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Na okruglom stolu su učestvovali više upravljača zaštićenih područja u Vojvodini, predstavnici opštinskih uprava Novog Kneževca i Kikinde, mesne zajednice Mokrin i drugi organi i organizacije koje se bave poslovima iz oblasti poljoprivrede i zaštite prirode.

Cilj okruglog stola bio je da se predstave zakonski okviri i praktična iskustva korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ i u nekim zaštićenim područjima u Vojvodini, kao i u Nacionalnom parku „Kiškunšag“ u Mađarskoj.

Razmotrena su pitanja na koji način propisane mere zaštite u zaštićenim područjima mogu uticati na sprovođenje poljoprivrednih aktivnosti na državnim livadama i pašnjacima i suprotno, kako mogu te aktivnosti doprineti očuvanju i razvoju biološke raznovrsnosti i zaštiti pojedinih ključnih vrsta stepskih staništa, kao što je velika droplja (Otis tarda) u Srbiji i stepska šarka (Vipera ursinii rakosiensis) u Mađarskoj, što je zapravo i ključni zadatak prekograničnog projekta PANNONSTEPPES.

Skup je otvorila Brankica Tabak, podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine a zatim su sledile prezentacije predstavnika projektnih partnera i civilnog sektora.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

O usklađenosti, problemima i izazovima u primeni zakonske regulative iz oblasti poljoprivrede, zaštite prirode i korišćenja javnih dobara govorio je Lorand Vig ispred Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Mr Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode održao je zanimljivo, stručno predavanje o mogućnostima upravljanja stepskim staništima u cilju očuvanja retkih i ugroženih divljih vrsta životinja u Specijalnom rezervatu prirode “Pašnjaci velike droplje”.

Nakon njega je sledio David Grabovac, član Udruženja za zaštitu velike droplje i izneo je detaljne i veoma korisne informacije o svojim rezultatima praćenja jedinki velike droplje u Rezervatu. Poslednji izlagači bili su Zoltan Vajda, predstavnik Direkcije Nacionalnog parka „Kiškunšag“ iz Mađarske i Bogica Božin, predsednik Lovačkog udruženja “Perjanica“, koji su izneli svoja pozitivna iskustva, ali i poteškoće i izazove u primeni različitih propisa, odnosno izmirenju i usklađivanju raznih interesa kojima se suočavaju kao upravljači u zaštićenim područjima kojima upravljaju.

Nakon aktivne diskusije među učesnicima sledila je poseta Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Ovaj okrugli sto predstavlja samo jedan od niza aktivnosti koje se sprovode u okviru prekograničnog projekta PANNONSTEPPES, čiji je vodeći partner Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, a ostali partneri su Direkcija Nacionalnog parka „Kiškunšag“, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Lovačko udruženje “Perjanica”.

Milisav Pajević