Kako se „kalemi“ lednik

Vesti | Srbija | Klimatske promene

Foto: Unsplash / Muhammad Muzamil

Na severozapadu Pakistana drevni narod Kalaši, mnogobožačka ali malobrojna zajednica koja smatra da su im preci vojnici Aleksandra Velikog, već vekovima brine o svojim zalihama vode na neobičan način.

Malo pleme, stisnuto u dolinama koje su opkolile planine Hindukuša, čuva dragocene rezerve vode tako što drevnom tehnikom „obrće“ smer kretanja vode, koja je u ovom poduhvatu u čvrstom stanju. Kašari zapravo vraćaju delove glečera u planine, tako što ih prevoze do odabranog mesta na određenom planinskom području, na kom ga „kaleme“ a zatim prekrivaju blatom, pepelom i ugljem. Kad su dobro zatrpali lednik, Kašari slažu kamenje kao poslednji sloj koji bi trebalo da obezbedi da se lednik što bolje „primi“.

Iako ova metoda „uzgajanja“ lednika ne može biti primenjena za ublažavanje topljenja glečera na globalnom nivou, ona ipak pomaže na lokalnom nivou kao vrlo efikasna adaptivna mera protiv klimatskih promena. Kako stvari stoje, Kašari odavno imaju dobro rešenje za očuvanje rezervi vode za budućnost.

Foto: Unsplash / Muhammad Khubaib

Ipak, Kašarima kao i svim drugim žiteljima severnog Pakistana potrebna je pomoć budući da ovo područje spada u zonu rizika od poplava usled otapanja lednika. Kad uzmemo u obzir da je u proteklom periodu otapanjem glečera nastalo čak 3.044 jezera u ovom delu sveta, napori Pakistanaca da sačuvaju ne samo vodu nego i sam život, mogu biti dovedeni u pitanje. Rizik od snažnog plavnog talasa je veliki, a čak 33 lednička jezera su proglašena izuzetno opasnim. Samo za nekoliko sati milioni kubika vode, kamenja, granja i otpada mogli bi da ugroze živote 7 miliona Pakistanaca, kao i njihove farme, imanja i infrastrukturu.

Zeleni klimatski fond pokrenuo je projekat u severnom Pakistanu za smanjenje rizika od poplava usled otapanja glečera koji bi trebalo da se okonča naredne godine. Tokom prethodnih 14 godina izgrađene su brane, baseni, prelivi i ispusti, čitave oblasti su pošumljene, a unapređen je i kanalizacioni sistem. Ujedno, dosta je uloženo i u razvoj tehnika upravljanja rizikom kao i u sistem meteo-stanica, merenje vodostaja, hidrološko modelovanje i sistem ranog upozorenja.

Ova simbioza tradicionalnih metoda autohtonih naroda i naprednih tehnika primenjenih kroz programe Zelenog klimatskog fonda sigurno će unaprediti život stanovnika severnog Pakistana. I dok Kalaši nastavljaju da uzgajaju lednike, kao što su to oduvek i činili, živeći u skladu sa svojim okruženjem, taj pristup „vraćanja“ mogao bi i nama da posluži kao inspiracija za bolju povezanost sa prirodom čiji smo neizostavni deo.

Tamara Zjačić