Kako razviti posao uz uštedu energije

Kako štedeti energiju, smanjiti troškove, a razvijati poslovanje – bila je jedna od centralnih tema seminara koji je ProCredit banka organizovala u Novom Sadu u želji da domaćim privrednicima kroz konkretne primere pokaže koliki su benefiti investiranja u energetski efikasna (EE) rešenja, kao i koliko se takve investicije u Srbiji isplate.

Ovaj seminar je još jedan u nizu sličnih skupova koje ProCredit banka organizuje u saradnji sa Centrom za tehničku pomoć fonda GGF (Green for Growth Fund – Technical Assistance Facility), kao i svojim poslovnim partnerima iz nemačke konsultantske kuće  (Frankfurt, Nemačka), te preduzećima Steelsoft, Stelex, JUB i Volta technology.

– Unapređenje energetske efikasnosti predstavlja jedan od izuzetno važnih potencijala za dalji razvoj i unapređenje domaće privrede. Kroz ove investicije moguća su značajna poboljšanja poslovnih rezultata, kao i daleko konkurentnije poslovanje, što je u današnje vreme veoma značajno. Interesovanje domaćih privrednika za ulaganja u energetsku efikasnost je veliko i naša banka je dosad odobrila više od 110 miliona evra kredita kojima smo domaćim privrednicima omogućili da modernizuju svoju proizvodnju, ali i da svoje poslovanje učine znatno efikasnijim i isplativijim – objasnio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCredit banka je prezentovala rezultate koje je postigla ulaganjem u interne mere za energetsku efikasnost. Sa ciljem da se smanji potrošnja energije i resursa, banka investira u razne EE mere i podiže svest zaposlenih o ovoj temi. Banka je takodje predstavila i rezultate ostvarene u domenu tzv. „zelenog“ finansiranja.

U toku seminara su takođe objašnjeni i razni benefiti ulaganja u energetski efikasna rešenja, kao i značaj energetskih revizija. Učesnici su informisani da  investiranjem u bolju izolaciju može da se uštedi i do 60% energije. Ulaganje u savremene sisteme grejanja osigurava uštede do 40% energije, a ulaganjem u energetski efikasnu rasvetu moguće je uštedeti čak do 70% energije. Uz takve uštede, domaća preduzeća mogu značajno da unaprede konkurentnost svoje proizvodnje, odnosno da, zahvaljujući nižim troškovima po jedinici proizvoda, osiguraju veći udeo kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

O ProCredit banci

ProCredit banka je jedina banka u Srbiji sa 100% nemačkim kapitalom. Banka je dosad u Srbiji odobrila i isplatila kredite u ukupnoj vrednosti od preko 5 milijardi evra, od čega više od 88 odsto čine plasmani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima. Depozitna baza Banke premašuje iznos od 375 miliona evra, dok ukupan broj klijenata iznosi više od 75.000. Istovremeno sa podrškom razvoju privrede, Banka poseban značaj u svom poslovanju pridaje odgovornom bankarstvu, promociji energetski efikasnih investicija i razvoju kulture štednje među svojim klijentima.

ProCredit banka je deo ProCredit grupe finansijskih institucija koje danas posluju u velikom broju zemalja širom sveta. Akcionar ProCredit banke u Srbiji je ProCredit Holding sa sedištem u Frankfurtu.

O Fondu Green for Growth (GGF)

Fond Green for Growth investira u projekte koji doprinose uštedi energije i smanjenju emisije CO2 od najmanje 20% i prisutan je na 19 tržišta koja uključuju Jugoistočnu Evropu, Kavkaz, Ukrajinu, Moldaviju, Bliski Istok i Severnu Afriku. Fond obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama, a u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti. Fond takođe direktno investira, odnosno obezbeđuje dugoročne kredite za projekte obnovljivih izvora energije. Da bi efekat finansijskih aktivnosti Fonda bio veći, GGF Centar za tehničku pomoć nudi podršku u izgradnji kapaciteta institucija i partnera.

GGF je pokrenut kao javno privatno partnerstvo u decembru 2009. godine od strane Nemačke razvojne banke (KfW) i Evropske investicione banke (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Austrijske razvojne banke (OeEB). Sve veću bazu investitora čine donatorske agencije, međunarodne finansijske institucije i institucionalni privatni investitori, kao i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Holandska finansijska kompanija (FMO), Nemačka etička banka GLS, kao i Crkva Švedske. Fondom upravlja Oppenheim Asset Management Services S.à r.l. u saradnji sa investicionim savetnikom Fonda, kompanijom Finance in Motion GmbH i tehničkim savetnikom MACS Management & Consulting Services GmbH.