Kako kreativne Nišlije upozoravaju vlast na zagađenje vazduha?

Foto: Facebook (screenshot)

Neformalna grupa „Urbana gerila“, koja često ukazuje na goruće društvene probleme, oblepila je glavno niško šetalište porukama o zagađenom vazduhu tokom poslednje svoje akcije. Njome žele da skrenu pažnju javnosti na to da moraju da pitaju zašto je dozvoljeno da udišu tako zagađen vazduh. Nadležnima je pitanje – zašto ne reaguju.

Aktivisti iz Niša poručuju građanima da su tu da pomognu, a nemarnoj vlasti – da su tu da žuljaju kad god zatreba.

Ko ima potrebu da skrene pažnju na neki problem koji se ne rešava, a neće u udruženje, niti da se sve završi statusom na nekoj od društvenih mreža, može da postane „urbani gerilac“. Treba da stvarno veruje u to da građanin mora da nešto uradi i sam, kako bi naterao institucije da obave svoj posao.

„Mi smo kao jedan veliki kamen u cipeli koji žulja i trudićemo se da budemo što veći i da žuljamo što više“, kaže jedan od članova neformalne grupe „Urbana gerila“ iz Niša.

Ovaj model društvenog aktivizma daje rezultate u Nišu, gde neformalna grupa nekoliko kreativaca, koja je sebe nazvala „Urbanom gerilom“, „bode oči“ nadležnima različitim, duhovitim, satiričnim akcijama i porukama. Sadili su cveće u udarnim rupama u gradu, slavili im rođendane… Kroz „Bulevarsku olimpijadu“, opominjali su građane koji, na jednom od najrizičnijih mesta u gradu, godinama unazad prelaze kolovoz – na zabranjenom mestu, uprkos mnogim fizičkim preprekama. Svi oni su, ustvari, bili „takmičari“.

„Kad posadimo cveće u rupi (na kolovozu) naravno da oni dođu i asfaltiraju je, kada ukažemo na neki problem i ljudi reaguju“, dodaje jedan od ovih aktivista.

„Dešavalo se da problem bude rešen u roku od pola sata“, dodaje drugi.

Reaguju vrlo brzo i Nišlije. I podržavaju ih. I na društvenim mrežama i uživo. Isto tako ih „pomno prati“ i vlast, koja čitave zime nije reagovala na veliku zagađenost vazduha u Nišu. Zato su na plakatima „Urbane gerile“ morale da „ožive“ neke čuvene ličnosti koje se vezuju za ovaj grad.

Izvor: N1