Kako je država u karantinu smanjila zagađenost vazduha?

Foto-ilustracija: Unsplash (Karol Kaczorek)

Iako se novom primeru uticaja pandemije koronavirusa na smanjenje zagađenja vazduha ne bismo trebali preterano radovati, satelitski snimci Evropske svemirske agencije (ESA) ipak još jednom potvrđuju koliko je zagađenje vazduha povezano s ljudskim uticajem.

Snimci satelita Evropske svemirske agencije (ESA) Copernicus Sentinel-5P dokazuju smanjenje zagađenja u Lombardiji i generalno na severu Italije, što potvrđuje da je uvođenje karantina radi zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom uticalo na znatan pad zagađenja vazduha. Krajem februara italijanska vlada je s ciljem zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom (COVID-19) odlučila da uvede karantin u severnim delovima zemlje, pre nego što se prošle nedelje zaraza proširila širom Italije i stavila celu zemlju u karantin.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida posebno je uočljivo u dolini reke Po na severu Italije“, izjavio je  Klaus Cener, voditelj misije Sentinel-5P u Evropskoj svemirskoj agenciji.

„Iako bi podaci mogli varirati zbog oblačnosti i promenjivih vremenskih uslova, uvereni smo da se zabeleženo smanjenje emisija podudara s uvođenjem karantina u Italiji, što je uzrokovalo bitno smanjenje saobraćaja i industrijskih aktivnosti“, dodao je Cener.

Foto-ilustracija: Unsplash (Redcharlie)

Animacija Evropske svemirske agencije odnosi se na razdoblje od 1. januara do 11. marta i korišćenje 10-dnevnog pokretljivog proseka. Prema jučerašnjim podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, Italija je sa 17.750 zaraženih koronavirusom trenutno najviše pogođena evropska zemlja, a stopa smrtnosti na hiljadu zabeleženih infekcija najviša i na globalnom nivou.

Satelitski snimci NASA-e i Evropske svemirske agencije (ESA) pokazali su krajem februara i drastičan pad zagađenja iznad Kine, što se barem delimično povezalo s ekonomskim usporavanjem usled izbijanja zaraze koronavirusom (COVID-19). Naime, NASA-ini satelitski snimci su prikazali znatno više nivoe ugljen-dioksida – toksičnog gasa iz vozila, elektrana i fabrika, pre izbijanja zaraze koronavirusom i uvođenja karantina. Naučnici su već ranije utvrdili da je izbijanje zaraze koronavirusom smanjilo kineske emisije gasova sa efektom staklene bašte, i to najmanje za jednu četvrtinu u samo dve nedelje sredinom februara.

Izvor: S.F./Ekovjesnik