Kako izgleda zgrada u Londonu koja će apsorbovati 8 tona ugljen-dioksida godišnje?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Instagram (screeshot @Dezeen)

Fasada zgrade „Citicape House“ biće prekrivena sa čak 400.000 biljaka za koje se očekuje da će godišnje apsorbovati „više od osam tona ugljen-dioksida i znatno poboljšati kvalitet vazduha na lokalnom nivou proizvodnjom šest tona kiseonika“.

Zgrada će se nalaziti u središnjem delu Londona, na prometno gustom području između Feringtona i Murgatea, poznatom kao londonska Kulturna milja. Zgradu je dizajnirao londonski arhitektonski studio „Sheppard Robson“ kako bi zamenio postojeću poslovnu zgradu i pružio primer kako se i u gusto izgrađenom urbanom okruženju mogu rešavati problemi zagađenja vazduha i prilagođavanja klimatskim promenama.

„Na ovoj urabanoj gradskoj lokaciji zaista je postojala potreba za novom perspektivom i rešenjima koja će Londonu pomoći u borbi protiv zagađenja vazduha. Smatrali smo da bi integrisani pristup umesto izolovane zelene površine imao daleko veći uticaj na lokalne uslove životne sredine, ali i na izgled ovog dela grada“, rekao je za „Dizen“ Den Bur, partner u studiju „Sheppard Robson“. U novoj zgradi će, kada bude završena 2024. godine, biti smešten hotel sa pet zvezdica, kancelarijski prostori i konferencijske dvorane, kao i restoran, spa centar i bar na krovu, a krovna terasa sa novim zelenim površinama i panoramskom galerijom na jedanaestom spratu biće otvorena za javnost.

Sam oblik i veličinu ovog prostora odredila je pređašnja zgrada koja se nalazila na ovom mestu. Međutim, prizemlje nove zgrade biće odmaknuto od ruba ulice kako bi se proširio pločnik i omogućila veća povezanost sa okolnim prostorom. „Razmišljali smo o tome kako naš dizajn može pozitivno uticati na gusto uređen centar Londona, pa smo tako došli na ideju o gradnji zgrade koja će imati izražen zeleni uticaj na tom uskom prostoru omeđenom frekventnom ulicom i ostalim zgradama“, istakao je Den Bur.

Na krovnoj terasi biće uređen vrt s autohtonim biljkama i raznim vrstama divljeg cveća u cilju podsticanja bioraznovrsnosti u centru grada, kao i stvaranja ugodnog prostora za odmor i opuštanje. Osim svog velikog „živog vrta“, zgrada će imati efikasno zastakljivanje kojim će se uz ugrađenu toplotnu pumpu bitno smanjiti troškovi grejanja i hlađenja unutrašnjih prostorija. Takođe, na zgradi će se sakupljati i kišnica kojom će se navodnjavati vertikalni vrt.

Izvor: S.F./Ekovjesnik