Kako izgleda kada se jedan dan mesečno na ulicama Etiopije zabrane automobili?

Osećaj lagodnosti neizostavno se rađa dok šetate ulicama koje su zatvorene za saobraćaj, bilo da je prolaz motornim vozilima zabranjen usled organizovanja neke manifestacije, posete poznate ličnosti ili protesta. Ipak, prilika za ovaj vid rekreacije na srpskim ulicama je retka i ograničena na svega nekoliko sati dnevno. Kako bi bilo da nam automobili, autobusi i motori ustupe puteve na čitav jedan dan u toku meseca?

Foto: Twitter @FIFAcom (screenshot)

Etiopija je uvela ovu praksu, a 3. februara stanovnici ove afričke države su obeležili treći po redu Dan bez automobila. Cilj ovog događaja je smanjenje zagađenja vazduha u gradovima, koji su obično zakrčeni saobraćajem, i promovisanje zdravog životnog stila s obzirom na to da Etiopljani nisu skloni vežbanju.

Prvi Dan bez automobila su proslavili 9. decembra prošle godine.

Manifestaciji se pridružilo sedam gradova, a ministar zdravlja Etiopije Amir Aman je predvodio šetnju glavnim saobraćajnicama prestonice Adis Abebe. Prema njegovom mišljenju, Dan bez automobila je bio uspešan. „Hvala svima koji su uzeli učešće i podržali događaj. Šetajući zajedno i gradeći zdravu Etiopiju, mi svetlimo“, kazao je on.

Dani bez automobila predstavljaju priliku da vozači skejtborda pokažu svoje umeće, šansu da se deca igraju bez bojazni od automobila, a svi građani mogli su da se razdrmaju na grupnim treninzima.

Jelena Kozbašić