Kako Englezi planiraju da proizvode geotermalnu energiju u napuštenim rudnicima uglja?

Foto-ilustracija: Pixabay

U engleskom rudniku u Saut Tajnesajdu će se odvijati prava energetska tranzicija „u malom“ – od fosilnih goriva ka obnovljivom izvoru energije.

Nekadašnja ležišta uglja sada su deo projekta za proizvodnju geotermalne energije koji će smanjiti godišnje emisije ugljen-dioksida za 319 tona. Njegova vrednost iznosi 8 miliona evra, od čega će oko 4 miliona obezbediti Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopštilo je lokalno veće.

Pojam geotermalna energija odnosi se na korišćenje toplote Zemljine unutrašnosti koja u samom središtu iznosi 4000-7000 °C što je približno temperaturi površine Sunca. Kada rudnici prestanu da rade, pumpe koje ih drže suvim, bivaju obično ugašene, te u tunele i iskopine nadođe voda. Geološki procesi je zagrevaju. Englezi će, u sklopu novog inovativnog projekta, energiju iz potopljenih rudnika crpeti za grejanje zgrada.

Saut Tajnesad biće jedan od prvih gradova Ujedinjenog Kraljevstva koji će u sistem daljinskog grejanja „uključiti“ vodu iz ugljenokopa i na taj način će pružiti određeni doprinos postizanju ugljenične neutralnosti do 2030. godine.

Ovaj rudnik uglja je napušten još 1932. godine, ali je potpuna transformacija energetskog sistema ka održivosti izuzetno dug proces koji i dalje traje. Ipak, „energetska moć“ uglja bledi. Zavisnost Engleza od tog fosilnog goriva u proizvodnji električne energije je opala sa 70 odsto u 1990. godini na ispod 3 odsto danas.

Gotovo četvrtina domova u Ujedinjenom Kraljevstvu nalazi se na starim ugljenim bazenima i stručnjaci veruju da bi svi stanovnici takvih oblasti mogli da zadovoljavaju svoje energetske potrebe na sličan način. Prema njihovim tvrdnjama, u odgovarajućim okolnostima, cena geotermalne energije bi bila kompetitivna sa cenom gasa.

Podsećamo, ove nedelje značajan otklon od tog prljavog energenta su napravile i Austrija i Švedska, zatvorivši svoje poslednje elektrane na ugalj.

Jelena Kozbašić