Kako do Ljubljane za 999 dinara?

Mobilnost

Evropski sinonim za putovanja autobusom FlixBus je stigao u Srbiju. Zahvaljujući saradnji sa Fudeksom i Sirmiumbusom, prve zelene linije su iz Beograda krenule 25. jula.

Foto: FlixBus

Prevoznik iz Nemačke odnedavno i našim stanovnicima nudi udobno putovanje uz mnogobrojne prednosti, kao i mogućnost povezivanja sa 2000 destinacija širom 28 država Evrope po cenama prilagođenim svačijem budžetu. Prema Zagrebu i Ljubljani se može putovati za samo 999 dinara.

Karte su dostupne putem web stranice www.flixbus.rs, preko besplatne mobilne aplikacije ili kod njihovih prodajnih partnera.

„Od samih početaka ulaska FlixBusa u ovaj region 2016. godine, cilj nam je bio da povežemo sve regionalne države, te ponudimo potpunu zelenu i pametnu mobilnost i putnicima u Srbiji. U tome smo i uspeli“, izjavio je Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South, povodom početka poslovanja kompanije na teritoriji naše države.

FlixBus je od start-up preduzeća, nastalog 2013. godine nakon liberalizacije nemačkog tržišta, postao prevoznička kompanija sa mrežom saobraćajnih linija rasprostranjenom po čitavom evropskom kontinentu, te se stoga mnogi ugledaju na njegov poslovni model. Kompanija broji više od 10 miliona klijenata.

Foto: FlixBus

FlixBusovi su dokazano efikasni u smislu potrošnje goriva i emituju izuzetno niske nivoe gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Naravno, teško je putovati s nultim ugljeničnim otiskom, čak i kada putujete ekološki najprihvatljivijim vozilom. Iz tog razloga, udruženim snagama sa organizacijom ClimatePartner, FlixBus svakom korisniku usluga daje mogućnost da, kada pravi rezervaciju, kompenzuje uticaj svog putovanja autobusom kroz dobrovoljan ekološki prilog koji se ulaže u sertifikovane projekte za zaštitu klimatskih uslova i nadoknađuje odgovarajuću količinu štetnih emisija. Tako su 2016. godine prikupljena sredstva uložena u podizanje i održavanje vetrenjača na karipskom ostrvu Arubi.

U 2017. godini FlixBusovom naknadom za zaštitu životne sredine putnici su finansirali projekat za očuvanje atmosfere „Energetski efikasne pećnice”. Korišćenjem energetski efikasnih pećnica se u seoskim predelima Ruande tokom kuvanja troši oko 80 odsto manje drveta u poređenju sa široko zastupljenim tradicionalnim ognjištima. Na taj način su učesnici pomogli da se održe tamošnje šume – uključujući stanište poslednjih planinskih gorila na svetu – i doprineli zdravlju planete. Povrh toga, projekat je promovisao održivi razvoj Ruande koja iz perspektive socioekonomskih uslova spada u najnerazvijenije države sveta, a značajno je doprineo i poboljšanju kvaliteta života lokalaca.

Foto: FlixBus

Čvrsti temelji stvoreni u centralnoj Evropi su predstavljali podsticaj za napredak FlixBusa na jugoistok Evrope. „Ulazak na tržište Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sada Srbije, samo je početak širenja mreže regionom. Prve linije u Srbiji tek su naznaka snažne ekspanzije koja će se nastaviti u narednim godinama“, najavio je Dean Čebohin, direktor razvoja poslovanja za FlixBus CEE South.

Jelena Kozbašić