Kako da udomite jelke sa busenom

Foto: Fejsbuk/Suma peva

Za novogodišnje praznike ste kupili jelku sa busenom i sada ne znate kuda sa njom?

Mnogi nemaju mesto za svoju jelku kada prođu praznici, a kako većina građana živi u stanu opcija sadnje u sopstvenom dvorištu nije moguća.

Tu na scenu stupa udruženje “Šuma peva” koje već treću godinu za redom organizuje jedinstvenu akciju.

“Svi građani koji imaju jelke sa busenom, a nemaju mogućnost da ih zasade, mogu da nam se obrate i tada članovi našeg udruženja – udomitelji, dolaze po drveće koje zatim zasade. Prethodnih godina smo jelke sadili na različitim lokacijama po Beogradu, ali to se nije pokazalo kao najbolje rešenje, jer se drveće sušilo. Zato od ove godine drveće sadimo na određenim lokacijama na kojima je ono na neki način zaštićeno”, objašnjava Tea Nikolić iz udruženja “Šuma peva”.

Kako dodaje građani iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Kragujevca mogu putem Fejsbuka i Tvitera, da kontaktiraju udruženje “Šuma peva” ukoliko žele da njihovi udomitelji preuzmu jelke sa busenom.

“U Beogradu je na tri lokacije posađeno 13 jelki, a u dvorištu škole u Šumaricama, u Kragujevcu, posađeno je jedno stablo. Dve jelke posađene su u Novom Sadu, a nažalost iz Subotice nismo imali poziva. Kada udomitelji posade drvo, uvek sve fotografišu i onda vlasnicima drveća šaljemo fotografije, da vide gde im se drvo nalazi, kako napreduje, da li raste”, kaže naša sagovornica.

Ukoliko imate jelku sa busenom, koja nije počela da se suši i dobro je očuvana, da kraja januara možete kontaktirati udruženje “Šuma peva” koje će vrlo rado udomiti vaše drvo.

“Šuma peva” je društveni servis čija je misija iniciranje, stimulisanje, stvaranje, organizovanje i realizovanje akcija koje doprinose kreiranju boljih uslova za život ljudi u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Njihov osnovni cilj je pošumljavanje i podsticanje akcija za pošumljavanje.

Milica Radičević