Kako da efikasno proizvodimo i štedimo energiju, upravljamo zgradama i transportom?

Vesti | Region

Foto: Via Ekspo

Svako poslovanje, opština, dom, poljoprivreda zahteva inovativna, ekonomična i ekološka rešenja. Već 14. godinu zaredom, Via Ekspo organizuje izložbe i konferencije  EE & VE i Smart Cities, od 27. do 29. marta u Hali 5, IEC, u prestonici Bugarske, Sofiji. Učešće u događaju uzele su vodeće kompanije iz 14 zemalja. Neki od izlagača traže poslovne partnere za distribuciju iz balkanskih zemalja, drugi – kontakt sa kompanijama iz različitih oblasti koje žele ulagati u opremu sa visokom pouzdanošću u cilju optimizacije troškova.

Posetioci će se upoznati sa stvarnim prednostima implementacije vrlo efikasnih peletnih kotlova, kamina, bojlera, raznih vrsta gorionika koji se koriste u kućama, velikim industrijskim i javnim objektima. Biće im predstavljene i nove niskoemisione tehnologije za proizvodnju energije iz otpadnog drveta kontaminirane sa lepkovima i lakovima, kao što i mašine za proizvodnju peleta.

Sistemi za korišćenje geotermalne energije smanjuju troškove energije za 80 odsto, a toplotne pumpe na principu „vazduh/voda“ smanjuju potrošnju energije za 65 odsto. Među proizvodima ističu se biogas postrojenja za proizvodnju električne energije, tople vode, pare ili hladnoće, kogeneracijski sistemi za istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije, inovativni podeljeni klima uređaji – split sistema, solarni paneli, infracrveno grejanje, LED osvetljenje, baterije i još mnogo toga.

Izlagači će predstaviti rešenja za upravljanje i kontrolu objekata: uključivanje i isključivanje aparata, uređaja, koji regulišu grejanje i klimatizaciju, merenje električne energije, toplotne energije, vode, plina, osvetljenje, vlažnost vazduha.

Vodeći programer će promovisati usluge lokalizacije za građane, opštine i preduzeća. One će naći primenu u inteligentnim gradovima, u vozilima, u upravljanju saobraćajem i upravljanju voznim parkovima.

Među eksponatima biće električna vozila za urbanu logistiku, komunalne usluge, pokretna trgovina na malo, poljoprivredne delatnosti i intermodalni transport.

Ukoliko želite da se pridružite događaju o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i pametnim gradovima, posetite sledeću web-stranicu: https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/cetrnaesta-izlozba-i-konferencija-ee-i-ve-i-smart-cities/.

Paralelno se održava i izložba Sačuvaj(mo) planetu!: https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/izlozba-i-konferencija-sacuvajmo-planetu/.

www.viaexpo.com