Kako Beč odgovara na izazove – od klimatskih promena do digitalizacije?

Srbija

Bečko ekonomsko veće predstavilo je strategiju „BEČ 2030“ i predložilo mere za narednih deset godina u oblastima kao što su obrazovanje, digitalizacija, istraživanje, infrastruktura i zaštita životne sredine. U planu je ukupno 100 projekata od kojih će se neki realizovati već početkom 2020. godine.

Foto: WH Digital

U projekte spremne za realizaciju spadaju Centar za sajber bezbednost, Centar za pružanje usluga stručnjacima koji su na radu u Beču, kao i Agencija za akreditaciju medicinskih proizvoda.

Centar za sajber bezbednost okupiće pod jednim krovom sve firme koje se bave zaštitom podataka i internet bezbednošću. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa Bečkim univerzitetom, Tehničkim univerzitetom i austrijskim Institutom za nauku i tehnologiju. Centar za pružanje usluga stručnjacima koji su na radu u Beču povezuje osobe iz inostranstva sa institucijama u Austriji kako bi im se olakšao postupak dobijanja boravišnih dozvola, dozvola za rad i slično. Budući da Beč teži da se pozicionira kao metropola zdravstva, biće osnovana Agencija za registraciju medicinskih proizvoda kao što su stentovi ili implanti.

Pored toga, kako bi se podigla svest građana o dobrom kvalitetu proizvoda u ovom gradu, Privredna agencija Beča pokrenula je kampanju „Made in Vienna“. Tim povodom je napravljena serija video-klipova koja prikazuje bečka preduzeća uz moto „Ponosni na Beč“. Ovom kampanjom se skreće pažnja kako i na koji način građani Beča – bilo da su poslodavci ili zaposleni – mogu da profitiraju od privrede i inovacija.

U narednoj deceniji Beč će i dalje biti jedna od najpoznatijih evropskih kulturnih metropola. Uz program „Cult Tech Accelerator“ zainteresovani startapovi koji su u oblasti kulture već napravili značajne pomake i pronašli različita inovativna rešenja se pozivaju da dožive kulturno nasleđe Beča.

Član gradskog veća Beča Peter Hanke naglasio je da se Beč ovom strategijom usredsredio na sve teme u kojima prednjači. Beč želi da ponudi odgovore na izazove koji nas očekuju – počev od klimatskih promena do digitalizacije.

Izvor: Eurocomm-PR