Jul 2019. – najtopliji mesec ikada zabeležen

Foto-ilustracija: Unsplash (Oussama Zaidi)

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije i podacima prikupljenim od strane satelita Evropske unije, jul 2019. godine predstavlja najtopliji mesec na Zemlji od početka merenja temperature. Prethodni „rekorder“ je bio jul 2016. godine, a titula mu je preuzeta za samo 0,04 Celzijusova stepena, saopštili su meteorolozi, strahujući da će u budućnosti biti zabeležene i više temperature.

Ipak, razlika između dva pomenuta meseca jeste što je jul 2016. bio pod snažnim uticajem meteorološke pojave El Ninjo koja doprinosi višim temperaturama nezavisno od klimatske krize, a jul 2019. nije. To implicira da „odgovornost“ za ovogodišnji vreli jul leži gotovo u potpunosti na čovečanstvu koje emituje gasove staklene bašte, te posledično izaziva i porast temperature.

„Ove godine smo svedočili obaranju temperaturnih rekorda od Nju Delhija do Enkoridža, od Pariza do Santjaga, od Adelejda do Severnog polarnog kruga. Ukoliko smesta ne preduzmemo klimatsku akciju, vremenski ekstremi će postati tek vrh ledenog brega – a ledeni breg se zaista ubrzano topi,“ izjavio je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, naglasivši da je sprečavanje nepovratnog poremećaja klime trka naših života i za naše živote.

Iznadprosečne temperature sa kojima se bori naša planeta poslednjih nedelja je remetile normalno funkcionisanje saobraćaja, nanosile štetu infrastrukturi i narušavale zdravlje ljudi i životne sredine uopšte.

 „Dva meseca za redom požari bez presedana su besneli Arktikom, uništavajući nekada netaknute šume koje su od ‘skladišta’ ugljen-dioksida odjednom postale njegov vatreni izvor. Ovo nije naučna fantastika, ovo je stvarnost klimatskih promena. Odvija se ovog trena, a bez hitne klimatske akcije stanje će se u budućnosti pogoršati“, upozorio je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

Temperatura izmerena prošlog meseca bila je za gotovo 1,2 Celzijusova stepena viša u poređenju sa prosečnom temperaturom u preindustrijskom dobu. Podsetimo se da su se potpisnici Pariskog sporazuma o klimi složili da će nastojati da ograniče porast temperature na znatno ispod 2 Celzijusova stepena.

Jelena Kozbašić