JP „Srbijagas“ ostvarilo dobit od 113 miliona evra u 2015. godini

Srbija

U petak 1. aprila 2016. godine JP „Srbijagas“ održalo je konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati za 2015. godinu i planovi za 2016. godinu.

Generalni direktor JP „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović izjavio je da je ovo preduzeće u 2015. godini ostvarilo finansijsku dobit od 13,7 milijardi dinara, odnosno 113 miliona evra. Kako je istakao, dobit je u odnosu na 2014. godinu povećana za 481 odsto.

Gospodin Bajatović je naveo da je u toku i izrada Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad, što je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a da je Komisija za stručnu kontrolu nacrta plana obavila svoj deo posla i pozitivno se izjasnila o Planu tako da je sledeći korak stavljanje tog dokumenta na javni uvid koji će trajati 30 dana. Podsetio je da kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za ovaj projekat radi JP „Srbijagas“ iz sopstvenih sredstava, ali da još nije rešeno pitanje finansiranja izgradnje magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad i da ovo preduzeće nema svojih sredstava koje bi uložio u ovaj posao. Naveo je da je vrednost projekta 80 miliona evra, a u koje je uključeno projektovanje i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao i to da projekat nije komercijalno isplativ.

On je dodao da je u planu i izgradnja interkonekcije Bugarska-Srbija pod uslovom da se uradi interkonekcija između Grčke i Bugarske, a da je vrednost ovog projekta oko 300 miliona evra. Naveo je da je ključna stvar da JP „Srbijagas“ i kompanija „Gasprom“ ostanu strateški partneri, kao i da se održi ugovor zasnovan na naftnoj formuli. Istakao je i da će do 2019. godine JP „Srbijagas“ završiti započete investicije u transportn sistem u vrednosti od 109 miliona evra, ali i uložiti oko 170 miliona evra u izgradnju distributivne mreže.

Sandra Jovićević