JP „Srbijagas“ biće razdvojeno na tri kompanije

Srbija

Aleksandar Antic

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio za RTV Pink da će razdvajanjem tri energetske delatnosti u JP „Srbijagas“ biti ostvaren efikasan model.

Kako je istakao, razdvajanje će podrazumevati tri odvojene kompanije, nosioca holdinga, operatera transporta i operatera distributivnog sistema. On je dodao da proces implementacije neće biti duži od nekoliko meseci, kao i da bi trebalo da se postigne efikasan model koji se dokazao u evropskim kompanijama.

Gospodin Antić je izjavio i da se očekuje da EPS do kraja ove godine smanji gubitke, a da sledeće godine posluje sa profitom. Naveo je i da se očekuje da 2019. godine bude završena izgradnja nove termoelektrane „Kostolac“. Osim toga, istakao je i da Republike Srbija sada proizvodi između 21 i 22 odsto energije iz obnovljivih izvora, kao i da ova proizvodnja mora dostići 27 odsto do 2020. godine.

Kada je reč o nedavno potpisanom memorandumu u Dubrovniku, gospodin Antić je istakao da su na skupu definisani ključni energetski projekti regiona, od kojih je jedan i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs