Još velikih tužbi za Folksvagen i Audi zbog lažnih izveštaja o zagađenju

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Australijske vlasti podnele su tužbe protiv nemačkog proizvođača automobila Audi i njegovog vlasnika Grupe Folksvagen zbog prevare sa izduvnim gasovima.

Australijska komisija za zaštitu konkurencije i prava potrošača (AČC) tvrdi da je Audi instalirao takozvani „prevarantski“ softver kako bi proizveo manje količine štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova, prenosi agencija Frans pres.

Nemačka grupa je septembra 2015. priznala da je njenih 11 miliona automobila širom sveta opremljeno softverom koji tokom tehničkog pregleda smanjuje preformanse dizel motora, te je i zagađujućih gasova manje nego u stvarnoj situaciji, tokom vožnje.

Audi je u Australiji prodao 12.000 takvih vozila predstavljenih kao da su u skladu sa evropskim standardima, saopštila je služba.

– Potrošači očekuju da su performanse vozila prikazane u prodajnim brošurama iste kao u svakodnevnoj upotrebi, u realnim uslovima – saopštile su australijske vlasti.

ACCC je septembra prošle godine već tužila Folksvagen Saveznom sudu, optužujući ga za nedolično ponašanje za šta je kazna milionska.

Ta tužba se odnosila na 57.000 vozila prodatih u Australiji između 2011. i 2015. godine. Folksvagen i Audi su najavili da će pozvati vlasnike tih vozila da ih dovezu na popravku.