Još jedan beloglavi sup stradao u Crnoj Gori

Vesti | Region

Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Fojiška, beloglavi sup sa Cresa, druga je u krivolovu odstreljena jedinka u Crnoj Gori, nakon Peruna koji je nastradao na Ulcinjskoj solani. Obe ptice

bile su opremljene satelitskim odašiljačem, radi praćenja uspešnosti migracije.

Naime, prošlog meseca sup Fojiška uputio se sa Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi, a Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna tačka na ovoj ruti.

Ptica se zaustavila i neko vreme je boravila na području Pive, gde se sumnja da je pogođena, a nakon čega su ornitolozi CZIP-a obišli lokalitet na kojem se nalazio. 

“Beloglavog supa ipak nismo uspeli pronaći jer je ptica u međuvremenu krenula dalje. Tih dana dobili smo snimak supa, na bankini pored puta u noći, da bi kasnije uvidom u podatke utvrdili da se radi o istoj ptici. Sledeći put, ptica je primećena na Skadarskom jezeru, gde se ponovo zaustavila na kratko. Kako su podaci sa odašiljača pokazali da se ptica ne pomera, opet smo izašli na teren i nažalost pronašli Fojišku sa nekrotičnom ranom i otvorenim prelomom krila! Ptica je prevezena kod veterinara, a RTG snimak pokazao je sačma u krilu, koja je dovela i do preloma. Zbog stanja u kom je ptica pronađena, a uz saglasnost Beli Visitor Centar sa Cresa koji je pratio Fojišku, ova jedinka je nažalost morala biti eutanazirana”, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Beloglavi sup Perun, takođe sa Cresa, 2018. godine odstreljen je na Ulcinjskoj solani što je potvrđeno snimkom pronađenog dela krila koje je sadržala veliku količinu sačme. Odašiljač nikada nije pronađen.

“Podatak da su čak dva supa nastradala na našoj teritoriji upozorava nas na problem krivolova sa kojim se suočavaju ove ugrožene i zakonom strogo zaštićene ptice. Ostaje pitanje koliki je stvaran broj uginuća i u kojem je stepenu Crna Gora smrtonosna zamka za migraciju lešinara”, navodi se u saopštenju centra.

Izvor: Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore