Još četiri milijarde dinara za ulaganja u ekologiju

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Valentin Salja)

Prema pedloženim izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu, budžet Ministarstva zaštite životne sredine mogao bi biti uvećan za četiri milijarde dinara.

Ministarka pomenutog resora, Irena Vujović,  smatra da predložena ulaganja stavljaju ekologiju među prioritete Vlade Srbije i da će ovu godinu, ukoliko rebalans budžeta bude usvojen, obeležiti najveća ulaganja u ovu oblast do sada.

Nakon sednice Vlade, Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu za 2021, upućen je u skupštinsku proceduru, a ako poslanici usvoje ovaj akt, Ministarstvo zaštite životne sredine raspolagaće sa 12,3 milijarde dinara u 2021. godini.

Ono što je sigurno, jeste da će država nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja.

„Još jednom pozivam lokalne samouprave da prate naše konkurse i iskoriste podršku koju ćemo im dati. Takođe, iz ovih sredstava, pomagaćemo gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama. Već smo sproveli javni poziv kojim smo ih pozvali da mapiraju sve lokacije na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad“, rekla je Vujović.

Ministarka je rekla da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Ministarka je istakla da njeno ministarstvo nastaviti da sprovodi sve projekte i aktivnosti kojima je cilj da se unapredi stanje životne sredine, a da je povećanje budžeta još jedan veliki korak ka tom cilju.

Rezultati ne mogu doći preko noći, ali Vujović veruje da će do kraja godine imati čime da se pohvale.

Energetski portal