Još 250MW energije iz OIE do kraja godine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da Srbija postaje zemlja korišćenja obnovljive energije, koja je u proteklim godinama pustila u rad više od 100 megavata iz obnovljivih izvora, a da se do kraja godine očekuje 250 megavata na mreži iz tih izvora. Prema njegovim rečima, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze, da im ostavimo zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život, rekao je Antić na konferenciji „Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu“. Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručio je Antić, i dodao da on sa tim nije saglasan, jer obnovljivi izvori energije nemaju alternativu. On je istakao da je Zakon o energetici izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog razvoja i naveo da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija. Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

Ministar je ukazao na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih. Kada bi se isključio sektor rudarstva, gde uglavnom rade muškarci, samo sektor energetike čini 80 odsto dama, rekao je Antić. U prilog njegovoj konstataciji da su žene dominantne u sektoru energetike, Antić dodaje i da većinu sektora njegovog Ministarstva vode žene, da je na čelu Resornog organa za privredu i energetiku u Skupštini žena, na čelu Agencije za energetiku, takođe dama, kao i da u svim ključnim kompanijama, kao što su EPS, Srbijagas i Elektromreže Srbije, finansije vode dame.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević