Joksimović i Jelstad: Razvojna saradnja u oblasti vladavine prava i Zelene agende

Vesti | Srbija

Foto: Ministarstvo za evropske integracije

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom o evropskom putu Srbije i  bilateralnoj saradnji zasnovanoj na iskreno prijateljskim odnosima.

Tokom razgovora posebnu pažnju posvetili su zainteresovanosti Norveške da podrži razvojne projekte iz Zelene agende. Kako je poznato, Norveška ima veliko iskustvo kada je reč o ovoj oblasti.

Joksimović je izrazila zahvalnost Norveškoj na aktivnoj podršci društveno-ekonomskom napretku Srbije i bržem sprovođenju reformi u procesu evropskih integracija.

Prema njenim rečima, partnerstvo sa Norveškom ogleda se i u veoma značajnoj razvojnoj pomoći koju godinama dobijamo.

“Posebno smo zahvalni na norveškoj pomoći i iskazanoj solidarnosti sa našim građanima kada su početkom zdravstvene krize, izazvane pandemijom koronavirus, Srbiji stavljena na raspolaganje značajna sredstva za jačanje zdravstvenih kapaciteta”, naglasila je ministarka.

Tokom razgovora, posebno je bilo reči o planovima nove vlade da ubrza reformski proces u svim oblastima društvenog i ekonomskog života, naročito u segmentu vladavine prava, kao i dostizanja ekonomskih standarda država članica EU.

Joksimović je u tom smislu posebno istakla važnost Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji će omogućiti da reforme budu praćene značajnom finansijskom razvojnom pomoći EU.

Ambasador Jelstad je poručio da će Norveška, iako nije članica Unije, nastaviti da podržava našu zemlju na putu ka punopravnom članstvu u EU jer je to od značaja za sve građane Srbije i najbolji put prosperiteta i stabilnosti.

On je naglasio da Vlada Norveške posebno vrednuje činjenicu da je srpska ekonomija pokazala visok nivo otpornosti i stabilnosti u ovako izazovnom vremenu za ceo svet, što je u najboljem interesu ne samo građana Srbije, već i čitavog Zapadnog Balkana i same Evropske unije.

Zajednički je ocenjeno da je razvojna pomoć koju Srbija dobija od Kraljevine Norveške umnogome doprinela da se model napretka razvijenih zemalja uspešno sprovodi i u Srbiji, a razmotreni su i planovi za buduće projekte koji će se realizovati.

Izvor: Vlada Republike Srbije