JKP „Omoljica“ dobilo donaciju Japana u vrednosti od 86 hiljada evra

Srbija | Upravljanje otpadom

omoljica-1

U opštini Omoljica danas je uručena japanska donacija kamiona smećara, kanti i kontejnera JKP „Omoljica“.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da donacija Japana čija je vrednost 86 hiljada evra predstavlja nastavak dobre dugogodišnje saradnje dve zemlje. Dodala je da je ova donacija veoma značajna zato što rešava problem upravljanja komunalnim otpadom na teritoriji Pančeva i Omoljice, kao i da će doprineti efikasnijoj upotrebi opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada, dok će njena implementacija obezbediti upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima Evropske unije i u skladu sa domaćim zakonodavstvom i tako sprečiti dalje zagađenje životne sredine.

Gospođa Bogosavljević Bošković je istakla da je upravljanje otpadom jedan od najskupljih podsektora životne sredine u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ona je navela da je ukupna pomoć Vlade Japana za projekte za snovne potrebe stanovništa iznosi oko 11 miliona evra u periodu od 1999. godine do danas, dok je ukupan iznos japanske pomoći za isti period oko 490 miliona evra.

Ambasador Japana u Srbiji njegova ekselencija gospodin Đuići Takahara izjavio je da se nada da će dobra saradnja Srbije i Japana biti nastavljena i u narednom periodu kroz projekte iz oblasti zaštite životne sredine i poljoprivrede.

Sandra Jovićević

foto: eko,minpolj.gov.rs