Jesu li mobilni telefoni bezbedni po zdravlje?

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Ekološki pokret Vrbasa je nedavno u prostorijama Crvenog krsta sproveo radionicu na temu „Elektromagnetne komunikacije i zdravlje ljudi“.

Foto: Ekološki pokret Vrbasa

Kao i mnogo puta do sada, deca su se zainteresovala i, prema tvrdnjama predavača, zabrinula za svoje zdravlje, imajuću u vidu da svi koriste mobilne telefone, gotovo bez ikakvog razmišljanja o štetnosti njihovog neumerenog korišćenja. Članovi pokreta su pokušali da daju odgovore na mnoga pitanja, koristeći znanja iz nezavisnih studija sa posebnim osvrtom na moguće štetne uticaje mobilnih na deci. Povrh toga su iskoristili priliku još jednom da pošalju zahtev institucijama za zauzimanjem zvaničnog stava uz prethodno pokretanje merodavnih stručnjaka iz sveta fizike, hemije, zdravstva…

Mogu li se mobilni koristiti 5 sati dnevno bez posledica po zdravlje? A 10? Zašto uz mobilne ne ide i uputstvo o bezbednom korišćenju? Imaju li lekari svoj stav? Gde su zvanične studije uticaja? Kako se zaštititi a nastaviti ga koristiti? A gde su tu deca-korisnici?! Zašto to nije dovoljno vredna tema za školske programe?… samo su neka od pitanja na koja su Vrbašani pokušali da daju odgovor deci, a i sebi samima.

Eko školica se realizuje u okviru projekta „Građani u akciji – združeno u korist prirode“, koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Podrška kampanji stigla je i od industrije mesa Karneks, kompanije „Sunoko“ i fabrike ulja i biljnih masti „Vital“.

Izvor: Eko Vrbas