Jestiva gradska dvorišta u Mostaru

Hrana

Važnost uređenja okoline u Bulevaru u Mostaru prepoznali su i članovi lokalne grupe pod nazivom „Bulevar prijateljstva“. Pre godinu dana su pokrenuli inicijativu koja je podrazumevala niz sitnih pojedinačnih aktivnosti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Udruženje građana “Nešto više“ iz Mostara s urbanim baštovanima rade na projektu “Jestiva gradska dvorišta“. Cilj je ozeleniti i očistiti lokalne zajednice i posaditi što više jestivih i lekovitih biljaka. Za prvu akciju odabrali su mostarski kvart Bulevar.

Kako prenosi BHRT, žele potencirati priču o permakulturi, što je zapravo održivi način življenja. Osim na hranu i okoliš glavni naglasak je na regeneraciji prirode.

Aktivisti okupljeni oko akcije „Jestiva gradska dvorišta“ posadili su japanske jabuke, masline, začinsko i lekovito bilje. Reč je vrstama koje uspevaju na prostorima Bosne i Hercegovine, a lako ih je održavati i traže malo pažnje.

Magistar poljoprivrede Maid Maksumić kaže kako će naglasiti važnost jestivih vrtova. „Mogli smo primetiti sada u doba korone kako su ljudi pomalo počeli paničariti zbog mogućnosti da dođe do nestašice hrane. Mi potenciramo te jestive vrtove jer oni imaju veliku iskoristivost“, objasnio je on.

Sanja Đermanović, zamenica direktora udruženja “Nešto više”, kaže kako pokreću različite komšiluke u Mostaru i druga tri regiona da dođu u dvorišta da ih ulepšaju.

„Svima nam je dosta da gledamo neko staro zelenilo, da nam je prljavo, da se nemaju gde klinci igrati, da nemamo gde sesti i izaći“, navela je.

Važnost uređenja okoline na Bulevaru prepoznali su i članovi lokalne grupe pod nazivom „Bulevar prijateljstva“. Pre godinu dana su pokrenuli inicijativu koja je podrazumevala niz sitnih pojedinačnih aktivnosti. Nešto ranije, u sklopu projekta Bulevar prijateljstva, ovo dvorište je očišćeno, postavljen je urbani mobilijar i popravljene su betonske klupe, kao i sto za stoni tenis. Tako su stvoreni uslovi za uživanje najmlađih, ali i onih nešto starijih.

Inga Kotlo, koordinatorka projekta “Bulevar prijateljstva” Mostar, rekla je kako je cilj postupno kreiranje odnosno transformacija zapuštenog dvorišta u jedno lepo, za svakoga otvoreno dvorište, koje je predviđeno za sport, druženje, dijalog, znanost, kulturu i igru na otvorenom.

Organizator akcije je Eko HUB Mostar (UG „Nešto više“), jedan od devet eko habova u Bosni i Hercegovini, koji deluje u okviru projekta „Misli o prirodi!“, u implementaciji Centra za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Vlade Švedske.

Izvor: Bljesak.info