Jesenji studentski kamp na Velikom ratnom ostrvu

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode Srbije stručno je podržao organizaciju dvanaestog po redu Jesenjeg studentskog kampa na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu na temu „Problemi urbanizacije, rizici i pretnje u zaštiti životne sredine sa posebnim osvrtom na zaštićena područja“, koji je realizovan od 8. do 11. oktobra u organizaciji JKP „Zelenilo-Beograd“.

Na otvaranju kampa učesnike je u ime Zavoda pozdravila pejsažni arhitekta Dejana Lukić, istakavši ulogu i značaj Zavoda za zaštitu prirode Srbije u održivom upravljanju prirodnim dobrima, i saradnju predstavnika upravljača, stručnih institucija i gradske uprave u razvoju i zaštiti prirodnih dobara.

Tokom prvog dana kampa Dejana Lukić održala je studentima prezentaciju na temu „Integrativna zaštite baštine u Prostornim planovima grada Beograda“, u okviru koje su predstavljene prirodne i kulturne vrednosti, kao i granice i režimi zaštite PIO „Veliko ratno ostrvo.“

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Tokom kampa studenti su imali priliku da prisustvuju i predavanjima: „Zaštita genofonda šumskih vrsta na području Velikog ratnog ostrva: nastavno naučne aktivnosti Katedre semenarstva, rasadničarstva i pošumljavanja (dr Marina Nonić, Šumarski fakultet), „Konzervacija genofonda veza na Velikom ratnom ostrvu“ (dr Jovana Devetaković, Šumarski fakultet), „Uloga budućih stručnjaka u oblasti tehnologije vode i prečišćavanja otpadnih voda“ (dr Dragan Popović, Tehnološko-metalurški fakultet), „Monitoring površinskih voda u Srbiji“ (dr Vladimir Pavićević, Tehnološko-metalurški fakultet), „Rečni sedimenti“ (dr Milica Kašanin Grubin, IHTM), „Organsko biohemijski sastav rečnih sedimenata na Velikom ratnom ostrvju“ (dr Aleksandar Šainović, IHTM), „Veliko ratno ostrvo, Ada Ciganlija, Ada Huja – namena prostora, upravljanje i ekološki problemi“ (dr Ivan Samardžić, Geografski fakultet), „Problemi seče u Srbiji i primeri iz sveta“ (Nevena Nekić, Geografski fakultet) i „Uloga civilnog sektora u ekologiji“ (Biljana Pantelić, Zvezdarski ekološki centar-ZEC).

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U stručne obilaske ostrva studente su vodili prof. dr Milan Medarević sa Šumarskog fakulteta i predstavnici Mikološkog društva Srbije.

Tom prilikom su na terenu održali predavanje o ekološkoj ulozi gljiva.

U radu kampa učestvovali su i predstavnici Zavoda, Nataša Panić i Aleksandra Brusin.

Na kampu koji je održan u cilju sticanja dodatnih znanja o značaju zaštite prirodne i kulturne baštine Srbije van redovnog nastavnog programa fakulteta, učestvovalo je oko 40 studenata i profesora sa Tehnološko-metalurškog, Biološkog, Geografskog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, Politehničke akademije i Visoke turističke škole.

Milisav Pajević