Jedinstveni projekat srpskog inovatora: Prva ekološka solarna toplana

Foto: YouTube (screenshot)

U selu Badnjevac kod Kragujevca na imanju od dva hektara nalazi se neobični metalni objekat, pronalazak profesora u penziji Vladana Petrovića. Postrojenje privlači veliku pažnju – kako prolaznika, tako i medija, ali i investitora iz inostranstva.

S ciljem da pokaže kako je besplatno grejanje moguće, Petrović je pre nekoliko godina u svom dvorištu, napravio sunčeve koncentratore, prenose srpski mediji.

Iako u Srbiji niko nije zainteresovan za njegov patent, strane kompanije itekako jesu.

Proizvod, koji ne postoji na svetskom tržištu, razvio je kako bi prikupljao energiju Sunca i pomoću nje proizvodio grejanje i električnu energiju – bez ikakvih troškova.

Foto: YouTube (screenshot)

Petrović se već godinama bavi inovatorstvom, a pre svega je fokuiran na razvoj moderne tehnologije koja crpi obnovljive izvore energije. Njegov portfolio uključuje više od 20 izuma.

Nemačka kompanija iz Drezdena je već otkupila njegov patent za akumulator toplote, a interesovanje su pokazale i firme iz Sjedinjenih Američkih Država i istočnjačkih zemalja. Izumitelj ovog jedinstvenog sistema ipak želi da se on proizvodi i u Srbiji, ali za sada nijedna od domaćih kompanija nije pokazala interesovanje.

Profesor Petrović naglašava da Sunce predstavlja ogroman energetski potencijal, koji moramo naučiti kako da iskoristimo.