Jedino nalazište jadarita – u Srbiji

Vesti | Srbija

jadaritKako je sinoć prenela Radio televizija Srbije „Rio Sava“, ćerka-kompanija svetskog rudarskog giganta „Rio Tinto“, u završnoj je fazi projekta istraživanja novog minerala jadarita u okolini Loznice. U ovom trenutku rade tehničku, ekonomsku, ekološku i društvenu opravdanost projekta, a investitor je obavezan da do kraja 2017. Vladi dostavi potvrdu o rezervama. Od tog posla u lozničkom kraju imaju velika očekivanja.

„Rio Tinto“ u selima Jadra – Brezjak, Slatina, Stupnica i Nedeljice – redak mineral istražuje već 12 godina. Otvoreno je stotinak bušotina. Meštani su zadovoljni jer kompanija unapred plaća zakup zemljišta, a po zatvaranju bušotina rekultiviše njive, tako da se, kažu, ne vidi gde se radilo.

Oko projekta Jadar „Rio Tinto“ je u stalnoj sa komunikaciji sa predstavnicima grada Loznice, a svaka tri meseca svetski rudarski gigant organizuje i prezentacije gde lokalno stanovništvo može i direktno da razgovara sa investitorom.

Između ostalog naglašeno je da je Srbija i dalje jedino nalazište na svetu novog minerala – jadarita. Procenjuje se da ono može da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom i borom, koji imaju široku primenu u elektro i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama.

Više na : www.rts.rs

Vesna Vukajlović