Jedina zemlja sa negativnim ekološkim otiskom na svetu

Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Butan, zemlja smeštena između Indije i Kine. Ova malena zemlja apsorbuje tri puta više ugljen dioksida nego što proizvodi. Tajna ekološkog uspeha ove zemlje je u tome što je 72% njene teritorije prekriveno šumom. Godine 2015. organizovana je akcija sadnje drveća gde je posađeno  49672 sadnice u roku od sat vremena, što je Ginisov rekord.

Takođe 100% električne energije Butana dobija se iz hidroelektrana.

„Važna stvar je ulagati napore ka postizanju našeg krajnjeg cilja, a to je da skladištimo obnovljivu energiju i koristimo je da napajamo sopstvenu zemlju a sa viškovima da napajamo industriju i energetske potrebe naših suseda,“ izjavio je Tšering Tobgej, premijer Butana. Butan već proizvodi toliko električne energije pomoću svojih rečnih resursa da 70% energije izvozi Indiji.

Vlada Butana odlučila je da ode korak dalje u borbi protiv klimatskih promena, oni žele da postanu lideri i uzor ostatku sveta u oblasti elektroindustrije. Kako bi ohrabrili svoje građane da koriste ekološka vozila ukinuli su porez na električne automobile. „Smatramo da bi većom upotrebom električnih vozila smanjili uvoz goriva. Butan proizvodi dovoljno električne energije koju takođe može da iskoristi u ovoj oblasti što će biti dobro za našu životnu sredinu. Upotreba vozila dosta zavisi od njihove cene i same tehnologije,“ rekao je Tenzing Lamsang, glavni urednik lokalnih novina The Bhutanese.

Još jedan od ciljeva ove zemlje jeste da 100% proizvodnje hrane postane organska do 2020. godine. Prema državnim zvaničnicima već je 80% farmi ove zemlje organsko.

Zelene inicijative su uvede u školsko obrazovanje gde su određeni dani koji su posvećeni važnosti zaštite životne sredine. Na taj način predaju odgovornost mlađim generacijama na najbolji mogući način.

„Ekonomski razvoj je bitan ali on mora da se uskladi sa drugim važnim aspektima života a kao što su kultura, spiritualnost, nasleđe i životna sredina. Mi smo uvek stavljali akcenat na dobrobit životne sredine i održivi razvoj jer to nije samo faza koja je prolazna već nešto što će uvek biti bitno,“ rekao je premijer.

Milan Zlatanović

Izvor: Brutnature