Javni skup o proceni stanja životne sredine i otklanjanju posledica od poplava 5. juna u Skupštini Srbije

Svet

zaštita životne sredine

Povodom Svetskog dana zađtite životne sredine 5. juna u Skupštini Srbije održaće se Javni skup o proceni stanja životne sredine i otklanjanju privremenih i trajnih posledica po životnu sredinu nastalih usled poplava. Ovu odluku doneo je Odbor za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije.

„Životna sredina u krajevima gde je došlo do katastrofalnih poplava dovedena je na rub ekološke katastrofe zbog čega je važno sagledati način na koji te posledice treba da se otklone“, kazao je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

Cilj skupa je da se u široj javnosti rasprave važne teme kao što su posledice od poplava i da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz raznih oblasti koji mogu da ponude rešenje problema. Osim toga, važno je i da se ispune uslovi za konkurisanje za sredstva iz EU fondova s istim ciljem.

Članovi Odbora predložili su da se na skup pozovu predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Misija OEBS-a u Srbiji i kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu, i da se na javno slušanje pozovu i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Stalne konferencije gradova i opština, Zelene komore Srbije, Udruženja reciklera Srbije.

Prema najavama organizatora, biće pozvani i predstavnici lokalnih samouprava koje su pogođene poplavama, javnih vodoprivrednih preduzeća, kao i EPSa čije su trafostanice koje sadrže kancerogeno ulje poplavljene, ali i predstavnici Vojske Srbije i službi pri MUP-u koji imaju najbolji uvid o stanju na poplavljenim područjima. Pored njim, na skup će biti pozvani i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine i predstavnici komunalnih preduzeća, sciljem da se razmotre problemi upravljanja otpadom na terenu i zastoji u snabdevanju stanovništva vodom.

Članovi Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije predložili su u predstojećem periodu posebne sednice posvete stanju životne sredine u Užicu, odnosno vodosnabdevanju iz akumulacije Vrutci, pošumljavanju Srbije, podizanju vetrozaštitnih pojaseva duž puteva u Vojvodini, kao i izradi mapa bujičnih tokova.

Inače, Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun prvi put je obeležen 1972. godine, kada se posebna pažnja skreće na posledice ljudskih aktivnosti po životnu sredinu i život na planeti, poput zagađivanja vazduha, voda, uništavanja šuma, nestanka brojih vrsta i drugih.

U Srbiji se tokom Svetskog dana zaštite životne sredine organizuju brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj očuvanja zdrave životne okoline, a “Javni skup o proceni stanja životne sredine i otklanjanju privremenih i trajnih posledica po životnu sredinu nastalih usled poplava” je samo jedno od tih.

Energetski portal