Javne zgrade u Priboju se greju na biomasu

Biomasa

indexMediji su danas preneli da je Opština Priboj prešla  na grejanje na biomasu u javnim zgradama u toj opštini. Ovo je  saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Kako je naveo GIZ, postojeće grejanje na ugalj zamenjeno je grejanjem na biomasu u školi, vrtiću, domu kulture i zgradi opštinske administracije.

Ovaj projekat je sproveden uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje.

Zamenik predsednika opštine Priboj i predsednik Radne grupe za biomasu Zlatiborske oblasti Saša Vasilić rekao je da su javne ustanove na ovaj način su dobile stabilno i pouzdano snabdevanje toplotnom energijom, dok će istovremeno građani Priboja imati čistiji vazduh.

„Strateška odluka opštine Priboj je da zamenimo fosilna goriva i da krenemo sa korišćenjem ekološki čistog goriva“, rekao je on i dodao da je u planu da sledeće godine počne izgradnja nove toplane na drvnu sečku.

Ta opština želi da uradi centralnu gradsku toplanu, prema njegovim rečima, a trenutno koristi mazut, kao toplanu na drvnu biomasu.

Prelazak javnih objekata podrazumeva upotrebu obnovljivih i lokalno dostupnih izvora energije i predstavlja način da se podstakne ekonomska aktivnost u lokalnoj zajednici i zaštiti životna sredina.

Program „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ je do sada primenjen i u opštinama Vrbas i Kragujevac, dok još 15 opština radi na tome da se prebace na ovakvu vrstu grejanja.

Izvor: agencije, B92.net

V.Vukajlović