Japanski Nidek gradiće fabriku motora za električna vozila u Novom Sadu

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (CHUTTERSNAP)

Predstavnici Ministarstva privrede razmenili su Okvirni sporazum sa japanskom grupacijom „Nidek korporejšn“ (NIDEC Corporation) koja planira gradnju fabrike motora za vozila na električni pogon u Novom Sadu, kao i istraživačko-razvojni centar.

Kako se navodi u saopštenju, u prvoj fazi biće zaposleno 480 radnika, kompanija se sporazumom obavezala na ulaganje od 72,9 miliona evra, dok su predviđeni i podsticaji Srbije ukupnom iznosu od 8,9 miliona evra.

Ova investicija je u skladu sa „Inicijativom za saradnju sa Zapadnim Balkanom“ na kojoj japanska vlada trenutno radi, te je ova kompanija dobila veliku podršku i od japanske i od srpske vlade.

Za nas je važno što je ovo tek početak ulaganja i verujemo da je to tek 10 odsto onoga što će Nidek da uloži u Srbiji“, naglasio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da ga raduje što je ova kompanija najavila da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju. 

Kompanija Nidek osnovana je 1973. godine u japanskom gradu Kjoto, a danas je svetski lider u proizvodnji svih tipova elektromotora sa najvećim udelom na globalnom tržištu za male vretenaste motore koji napajaju hard-disk pogone. „Nidek korporejšn“ posluje u više od 40 zemalja, sa približno 340 kompanija iz grupacije i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Energetski portal