Japan uručio donaciju Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“

Svet

donacija japana deponija duboko

U subotu 4. oktobra 2014. godine na svečanoj ceremoniji u Užicu Vlada Japana uručila je Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ donaciju u vrednosti od preko 86 hiljada evra. Donacijom je obuhvaćen kamion autopodizač za prikupljanje otpada i trideset kontejnera. Ova donacija realizovana je u okviru Programa za osnovne potrebe stanovništva (POPOS).

Ovoj ceremoniji prisustvovali su i njegova ekselencija ambasador Japana gospodin Masafumi Kuroki, gradonačelnik Užica gospodin Tihomir Petković, načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović i direktor Regionalne deponije „Duboko“ gospodin Nedeljko Milosavljević.

Njegova ekselencija ambasador Japana gospodin Masafumi Kuroki izrazio je nadu da će i u budućnosti sarađivati sa ovim gradom.

Gradonačelnik Užica gospodin Tihomir Petković izjavio je da će ova donacija poboljšati efikasnost rada Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ i podsetio da je Japan do sada donirao preko 230 hiljada evra ovom gradu.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović istakla je da je od 1999. godine do danas vlada Japana donirala preko 460 miliona evra za više od 170 projekata iz oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji.

Direktor Regionalne deponije „Duboko“ gospodin Nedeljko Milosavljević izjavio je da će se iskustva iz Užica primeniti na ostalih osam lokalnih samouprava regije Duboko kako bi se unapredila primarna selekcija otpada.

Program donacija za osnovne potrebe stanovništva vlade Japana sprovodi se u Srbiji od 1999. godine, a do sada je donirano preko 10 miliona evra. Programom su obuhvaćene bolnice, škole, vrtići, javna komunalna preduzeća, ustanove socijalne zaštite, neprofitne organizacije, lokalni organi vlasti itd.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs