Japan: U poplavama uzrokovanim kišom život izgubilo više od 100 ljudi, a raseljeni milioni

Bar 155 stanovnika Japana izgubilo je život u istorijskim poplavama i klizištima koja su prošlog vikenda zadesila ovu azijsku zemlju. Čak 5 miliona ljudi trebalo bi da bude evakuisano iz svojih domova, a gotovo stotinu ih proglašeno je nestalim. Nesrećne okolnosti u kojima su se našli Japanci prouzrokovane su neuobičajeno obilnim padavinama. Na desetine hiljada spasilaca suprotstavlja se blatu i narastajućoj vodi i probija kroz ruševine kako bi spasilo građane koje su poplave zarobile u njihovim kućama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prestižne engleske dnevne novine Guardian katastrofu su opisale kao „najveću prirodnu nepogodu koja je snašla Japan još od 2011. godine“ kada se država istovremeno borila na nekoliko frontova – sa razarajućim zemljotresom, cunamijem i nuklearnom krizom. Meteorološka agencija je, s druge strane, upotrebila kovanicu „situacija ekstremne opasnosti“.

Najteže kiše u proteklih nekoliko decenija dovele su do uništenja mnogih delova japanske teritorije, a posebno su bile pogubne po Hirošimu i jugozapadne oblasti. Vlastima je otežana procena pričinjene štete i broja žrtava.

Zbog „crnog oblaka“ koji se nadvio nad njegovom zemljom, premijer Šinzo Abe otkazao je svoje putovanje u Evropu i na Srednji Istok i proširio potragu i akcije spasavanja kapacitetom od 73 hiljade pripadnika odbrambenih sila, policije, vatrogasaca i obalske straže. U nedelju, Abe je napore za pronalaženje „nasukanih“ označio kao „trku s vremenom“.

Iako su poplave koje je Japan pretrpeo za vikend, bile do sada neviđene, one su istovremeno bile i očekivane. U vladinoj studiji iz 2012. godine „Klimatske promene i njihov uticaj na Japan“ predviđen je obrazac porasta količina padavina kao posledica upravo globalnog zagrevanja.

Jelena Kozbašić