Japan odustao od nuklearke

Nuklearna energija

Japan je otpisao planove za proizvodnju električne energije iz eksperimentalnog nuklearnog reaktora vrednog više milijardi dolara, saopštila jer danas vlada u Tokiju, odustajući od više decenija starog projekta zbog spiralnog rasta troškova, javlja agencija Frans pres.

Ranije najavljivan kao „reaktor snova“, Mondžu pogon je bio zamišljen tako da preko lančane nuklearne reakcije proizvodi više energije nego što troši, što je atraktivna alternativa za državu koja ima malo prirodnih resursa.

Međutim, složena tehnologija visoko produktivnog reaktora sudarila se sa problemima zbog kojih je pogon ostao u „praznom hodu“ više od jedne decenije.

Ovaj projekat je takođe postao finansijska „crna rupa“ od početka izgradnje 1986, imajući u vidu inicijalne troškove gradnje od 1.000 milijardi jena (8,5 milijardi dolara) i dnevne operativne troškove od 50 miliona jena, čak i kada ne radi.

Vlada „neće ponovno pokretati (Mondžu) nuklearni reaktor, niti će preduzimati korake za njegovo zatvaranje“, rekao je ministar nauke Hirokazu Macuno guverneru zapadne japanske prefekture Fukui, u kojoj se pogon nalazi.

Guverner prefekture Fukui, Isei Nišikava, kritikovao je odluku, o kojoj su ga obavestili ministar Macuno i ministar industrije Hirošige Seko, kao „brzopletu i neopreznu“.

„Mislim da se o tome nije dovoljno ragovaralo“, rekao je Nišikava.

U Japanu je počela da raste zabrinutost u pogledu nuklearne energije u godinama posle katastrofalnog cunamija 2011. koji je izazvao nuklearnu nesreću u Fukušimi, što je bila najgora nesreća te vrste u svetu još od Černobila 1986, navodi Frans pres.

Izvor: tanjug.rs

V.V.