Japan od jula naredne godine ponovo odobrava komercijalni lov na kitove

Vesti | Svet

Foto: https://pixabay.com

Japan je juče saopštio da će u julu naredne godine ponovo odobriti komercijalni lov na kitove, što je već izazvalo lavinu kritika u svetu.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga saopštio je da će lov ove vrste biti ograničen na japanske teritorijalne vode i ekonomske zone, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju japanske vlade navodi se da Međunarodnu komisija za kitove (IVC) nije dovoljno posvećena jednom od svojih ciljeva – podržavanju održivog komercijalnog lova na kitove, već da je usmerena samo na očuvanje brojnosti ovih životinja, navodi u tekstu Bi-Bi-Si.

U vladinom saopštenju se kaže i da će se Japan povući iz IVC kao i da je konzumiranje mesa kita deo kulture te zemlje.

Međutim Bi-Bi-Si ukazuje i na podatak da, prema pisanju japanskih novina Asahi, meso kita čini tek 0,1 odsto svog mesa koje se proda u toj zemlji.

Zvaničnici iz Australije, ministarka inostranih poslova Marisa Pejni i ministarka za zaštitu životne sredine Melisa Prajs navele su da su „izuzetno razočarane“ odlukom Japana, prenosi Bi-Bi-Si.

Reagovala je i organizacija Grinpis u Japanu, pozvavši vladu da preispita odluku uz upozorenje da bi ovaj potez mogao da izazove brojne kritike učesnika samita G20 koji se održava u Japanu 28. i 29. juna 2019. godine.

Međunarodna komisija za kitove (IVC) 1986. godine zabranila je komercijalni lov na kitove, pošto su neke vrste bile dovedene skoro do izumiranja.

Kitovi su i poslednjih 30 godina lovljeni u Japanu, ali u okviru naučnog programa, koji je bio odobren kao izuzetak od zabrane.

U Japanu se svake godine ulovi između oko 200 i 1.200 kitova, uz objašnjenje da se istražuje stopa prisutnosti da bi se utvrdilo da li su kitovi ugroženi ili ne.

Izvor: RTV

Milisav Pajević