Japan donirao Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije

Vesti | Srbija

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama prisustvovali su danas primopredaji rafting i spasilačkih čamaca, kao i druge opreme Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Stefanović je, na svečanosti održanoj ispred Palate Srbija, istakao da vrednost donacije Vlade Japana iznosi približno 1,5 miliona evra, i izrazio zahvalnost Japanu na donaciji i višegodišnjoj saradnji i pomoći.

Potpredsednik Vlade je precizirao da je reč o 24 čamca (12 rafting i 12 spasilačkih), 12 prikolica za čamce, sedam plutajućih spasilačkih platformi, 29 led reflektora sa agregatima za noćni rad, ronilačkim odelima i kompresorima za vazduh.

On je naveo da će oprema biti raspoređena jedinicama u čitavoj Srbiji i doprineće formiranju interventnih spasilačkih timova koji će pomoći da građani budu još bezbedniji.

Stefanović je napomenuo da je Vlada Japana do sada Srbiji pružila pomoć za unapređenje delovanja u vanrednim situacijama veću od 8,7 miliona evra, a da je 2014. godine u vreme velikih poplava koje su zadesile Srbiju, Vlada Japana uputila pet miliona evra pomoći, a građani Japana više od dva miliona evra.

Takođe, on je dodao da i Srbija uvek razmišlja o tome da pomogne drugim zemljama, pa i onim koje su tehnološki razvijenije od nas i da je Vlada Srbije, kada su Japan pogodile velike poplave, koje su odnele žrtve, našim prijateljima uputila pomoć.

Stefanović je izrazio nadu da će japanski eksperti doći u Srbiju, kako bi naši vatrogasci spasioci mogli da uče od onih koji su među najboljima na svetu u reagovanju u vanrednim situacijama.

Marujama je izrazio zadovoljstvo što Japan može da doprinese sigurnosti građana Srbije.

Milisav Pajević