Japan će morati da baca radioaktivne vode iz Fukušime u Tihi okean, tvrdi ministar

Vesti | Svet | Goriva | Nuklearna energija

Energetska kompanija „Tokio elektrik pauer“ biće primorana da radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane u Fukišimi baca direktno u Tihi okean, izjavio je danas Jošiaki Harada, ministar životne sredine Japana.

Foto: Wikipedia/IAEA

Otkako su zemljotres i cunami razorili postrojenje 2011. godine, „Tokio elektrik pauer“ je prikupio više od milion tona zagađene vode iz cevi za hlađenje koje su služile da spreče topljenje jezgra reaktora. Kompanija je trenutno skladišti u rezervoarima na mestu nuklearne katastrofe, ali će joj do 2022. godine ponestati mesta.

„Odvođenje tečnosti u more kako bi se tamo razblažila predstavlja jedino rešenje“, rekao je Harada, najavljujući raspravu čitave vlade na ovu temu. Kako bi donele konačnu odluku o načinu odlaganja radioaktivne vode, japanske vlasti očekuju izveštaj stručnjaka.

Ministar nije izneo očekivanja o tome koja količina tečnosti bi bila bačena u okean.

Zeleno svetlo Japana ovim povodom moglo bi da razljuti njegove komšije poput Južne Koreje i da zategne već napete međudržavne odnose.

Nuklearne elektrane u obalskim područjima obično odlažu vode koje sadrže tricijum, bezopasan izotop vodonika, u more. Međutim, „Tokio elektrik pauer“ je prošle godine priznao da tečnost u njegovim rezervoarima sadrži i druge zagađivače.

Kompaniji se protive i ribolovci i aktivisti za zaštitu životne sredine.

„Vlada bi trebalo da se opredeli za jedinu ekološki prihvatljivu opciju upravljanja krizom što znači dugoročno skladištenje i prerađivanje s ciljem uklanjanja radioaktivnosti iz vode“, objasnio je Šon Burni, specijalista za nuklearnu energiju u nemačkom Grinpisu.

Jelena Kozbašić