Jaki zemljotresi tokom noći i jutra pogodili region (VIDEO)

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihterove skale pogodio je područje Hercegovine jutros u 10.20. Oštećeni su objekti u Nevesinju, Ljubinju, Berkoviću. I ovaj potres osetio se i u Srbiji i Hrvatskoj.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini mesta Stolac, 15 kilometara od Mostara.

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima. Oštećena je zgrada opštine, gimnazije, kao muzičke škole. Sa starih kuća otpadali su dimnjaci i delovi fasada.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, a učenici su poslati kućama.

Oštećen je i objekat opštine u Ljubinju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sunyu Kim)

Od potresa su se tresle zgrade, a podrhtavanje je trajalo prilično dugo zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice. „Bio je jak potres, trajalo je dugo. Odavno jači potres nisam osjetio na području Mostara“, javljaju građani.

Situaciju su komentarisali i građani drugih hercegovačkih gradova, ali i Dubrovnika. „Naša zgrada od 10 spratova se jako tresla petnaestak sekundi. Veoma ružan osećaj. Bilo je zastrašujuće“, napisao je jedan stanovnik Ilidže.

Podrhtavanje tla osetilo se i u Hrvatskoj i Srbiji.

Najmanje osam osoba je poginulo u snažnom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice po Rihteru koji je jutros u 3.54 pogodio neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a osetio se u celom regionu. U Draču je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete, javljaju lokalni mediji. Građani Tirane izašli su na ulice, neki sa bebama u naručju.

Vlada Rumunije je preko Sektora za vanredne situacije poslala u Albaniju vojne avione sa specijalnim timom za potragu i spasavanje. Iz albanskog ministarstva odbrane navode i da se očekuje dolazak spasilačkih timova iz Turske i Italije.

Među povređenima i poginulima nema državljana Srbije.

Izvor: RTS