Jagodina ulaže u geotermalna istraživanja

Srbija

akva park u jagodiniOdbornici skupštine grada Jagodine u petak su jednoglasno usvojili budžet grada za 2014. godinu, a među najvećim planiranim investicijama izdvaja se izrada geotermalne istražne bušotine u cilju iznalaženja, kaptiranja i eksploatacije termalnih podzemnih voda na lokalitetu „Akva park“-a. Tačnije, gradska uprava grada Jagodine je još u avgustu mesecu 2013. godine raspisala tender za izradu geotermalne istražne bušotine, a 21. oktobra zaključila je ugovor sa ovlašćenim članom grupe ponuđača RGP „Hidrooprema“ Šabac. Vrednost ove investicije je oko 14 miliona dinara. Izvođači radova, pored šabačke firme, biće i RGP „Tehnohidrosfera d.o.o.“ iz Beočina i „Instel inženjering d.o.o.“ iz Novog Sada.

Na osnovu dosadašnjih urađenih studija izvodljivosti za eksploataciju geotermalnih izvora i interesovanja potencijalnih stranih investitora za prirodna bogatsva ovog obnovljivog resursa u Srbiji, značajno je istaći da Srbija može imati velike koristi od geotermalnih istraživanja i implementacije geotermalne tehnologije za iskorišćenje svojih geotermalnih resursa.

Trenutno se geotermalni izvori energije u Srbiji koriste samo za grejanje, ali mnogo veći potencijal leži u proizvodnji električne energije.
Primer korišćenja geotermalnih izvora u svrhu grejanja je hotel „Olimp“ na Zlatiboru koji se greje iz nalazišta termalne vode temperature 10 stepeni, a u turističkom naselju Zlatibora geotermalni izvori koriste se za podno grejanje Kraljevog trga.

Voda koja cirkuliše ispod pločnika ne dozvoljava zadržavanje snega i leda. Isto podno grejanje postavljeno je ispod magistrale preko Zlatibora, a u planu je da se postavi i u još četiri ulice. Ovi podzemni rezervoari termalne, ali i lekovite i pijaće vode već su počeli da otplaćuju uložen novac.

Pored geotermalnog zagrevanja podova i bazenske vode, SC „Olimp“ iz Beograda koristi solarne panele za zagrevanje vode u bazenima i na tuševima. Na objektu ovog sportskog centra instalirano je 48 solarnih kolektora koji zagrevaju tri otvorena bazena i sanitarnu potrošnju vode na spoljnim tuševima u toku leta, a u zimskom periodu koriste se za zagevanje voda na unutrašnjim tuševima.

Energetski Portal
Foto: aquaparkja.rs