Jačanje institucija za zaštitu životne sredine

Region

vlada-01122016_302621073Vlada Republike Srpske utvrdila je na 102. sednici, održanoj 01.12.2016. godine, u Banjaluci niz odluka i mera. Pored ostalih, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izradi dokumenta „Program prilagođavanja zakonodavstva Republike Srpske sa pravnom tekovinom Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine“.

Realizacijom IPA projekta  (2011-2014), “Jačanje institucija za zaštitu životne sredine i pripreme za predpristupne fondove BiH“ koji je finansiran od strane Evropske unije, isporučeno je ukupno 54 radna materijala kojima treba da se utvrde predlozi za donošenje strateških i planskih dokumenata i dokumenata politike zaštite životne sredine u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu i za institucije Bosne i Hercegovine u skladu sa ustavima i zakonskim okvirima.

Vlada Republike Srpske zadužuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske obavijesti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o ovom zaključku.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka i provođenju projekta UNODC u BiH .

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da obavesti Sekretarijat CITES Konvencije da je upravni organ za provođenje CITES Konvencije u Republici Srpskoj Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da nastavi započetu saradnju sa UNODC i koordiniše saradnju sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Ministarstva bezbednosti BiH, do okončanja ovog projekta.

Vlada Republike Srpske zadužuje sve nadležne institucije da obavještavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o postojanju istih ili sličnih projekata u Republici Srpskoj ili projekata koji se delimično odnose na provođenje CITES Konvencije u kojima učestvuju predstavnici iz Republike Srpske, a provode se na nivou BiH.

Zadužuju se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da redovno izvještavaju Vladu Republike Srpske o sprovođenju drugih projekata čiji krajnji rezultati su očuvanje ili povećanje staništa zaštićenih vrsta životinja i biljaka.

Izvor:vladars.net

Vesna Vukajlović