Izveštaj o ekonomskim instrumentima za zaštitu životne sredine za 2016. godinu

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekonomski instrumenti i finansiranje zaštite životne sredine su u nekoliko strateških dokumenata Republike Srbije (Nacionalni program zaštite životne sredine, Nacionalna strategija za aproksimaciju u oblasti životne sredine i Nacionalna strategija održivog razvoja) označeni kao jedno od najznačajnijih pitanja u sistemu upravljanja zaštitom životne sredine.

Ovo naročito imajući u vidu projektovane ciljeve Republike Srbije u vezi sa evropskim integracijama, proces usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, trenutno stanje infrastrukture od značaja za oblast životne sredine, stanje životne sredine, itd. Prema zvaničnim procenama, više od 10 milijardi evra je potrebno uložiti za potpuno usklađivanje Srbije sa standardima Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Godišnji izveštaj o ekonomskim instrumentima za zaštitu životne sredine u Republici Srbiji 2016. godine daje prikaz ekonomskih instrumenata na bazi dostupnih podataka, što predstavlja indirektno uvid u ostvarenje ciljeva i mera politike zaštite životne sredine koji su definisani strateškim i planskim dokumentima.

Izveštaj možete preuzeti na sledećem linku.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević