Izvesna izgradnja jedne linije „Turskog toka“

Svet | Gas

gasovod novosti.rs

Predsednik Udruženja za gas Srbije gospodin Vojislav Vuletić izjavio je u intervjuu za Tanjug da smatra da će međudržavni sporazum između Rusije i Turske biti potpisan samo za prvu liniju gasovoda „Turski tok“.

Prema njegovim rečima, kapacitet te linije mogao bi biti oko 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ali to će biti dovoljno samo za snabdevanje Turske, ne i evropskih zemalja. On je dodao da preostale linije „Turskog toka“ neće biti realizovane, kao ni izgradnja produžetka gasovoda „Turski tok“ jer zemlje Jugoistočne Evrope nemaju sredstava za izgradnju gasovoda. Kako je naveo, zbog toga će zemlje regiona i Srbija gas dobijati preko „Severnog toka“, zbog čega će on biti još skuplji.

Gospodin Vuletić je podsetio da je u junu 2015. godine dogovorena izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ što će doprineti dupliranju isporuka gasa između Rusije i Nemačke koje sada iznose 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Podsetimo, ministar energetike i prirodnih resursa Turske gospodin Taner Yildiz nedavno je saopštio da je Turska poslala Rusiji nacrt sporazuma za gasovod „Turski tok“, a prema pisanju svetskih medija nacrt sporazuma odnosi se samo na prvu liniju ovog gasovoda.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs