Izuzetno interesovanje za prirodu Srbije na festivalu Nišvil

Posetioci Nišvil festivala pokazali su izuzetno interesovanje za akcije Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koje su organizovane u okviru festivalske GREEN zone u niškoj tvrđavi u periodu od 8. do 11. avgusta.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U okviru Zelene zone festivala deca su prolazila stazu znanja „Svet divljine“ sa stručnim saradnicima Zavoda, na kojoj su bili izloženi eksponati retkih vrsta kao što su medved, vilin konjic, moruna, divlja orhideja, barska kalužđarka, planinski tetreb, sova ušara, Pančićev skakavac, i učila o značaju njihove zaštite i očuvanja sveta prirode.

Nakon prolaska staze najmlađi posetioci Nišvila, koji su mogli da nabroje bar tri vrste koje su prepoznali na stazi, dobijali su prigodne poklone: olovke – „Zasadi pa se iznenadi“, koje na vrhu imaju semena biljaka, koja, ukoliko se zasade, mogu da izrastu u određeno bilje, a dobijali su i slagalice sa motivima retkih vrsta, mini ključeve za prepoznavanje vrsta u prirodi, eko bukvar i postere Zavoda na kojima su prikazane drvenaste vrste, kornjače i gušteri, ribe, vilin konjic i pravokrilci koji se mogu naći u Srbiji.

Posetioci zainteresovani da više upoznaju prirodu Srbije mogli su osvojiti jedno od vrednih izdanja Zavoda, i to, učešćem u nagradnoj igri „Točak sreće: koliko znam o prirodi Srbije“.

Pored sreće, učesnici su morali pokazati i znanje o prirodnoj baštini Srbije, budući da u zavisnosti na koje polje točak sreće stane, učesnici su dobijali pitanje, i ukoliko bi tačno odgovorili, dobili bi i nagradu predviđenu za to polje.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Izdanja koja su ovom prilikom mogli osvojiti su monografije: Zaštićena područja Srbije, jednu od šest objavljenih crvenih knjiga, Zaštićeni hrastovi Srbije, Park prirode „Šargan-Mokra Gora“, Beloglavi sup, Biodiverzitet Srbije i priručnike Ptice Pirota, Strižubube Srbije, Vodič kroz floru Stare planine, Leptiri Vlasine i brošure Nacionalni parkovi Srbije i Rezervat biosfere „Golija-Studenica“.

Tokom festivala izvučena je i glavna nagrada – pet dana u Nacionalnom parku Tara, u obrzovno-istraživačkom punktu Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Tara centar“ na Kaluđerskim barama.

Dobitnici boravka u Nacionalnom parku Tara nagradu je uručio direktor Zavoda, mr Aleksandar Dragišić.

Kako bi dočarali predele Srbije, ovom prilikom na zelenoj zoni, Zavod je organizovao i Zeleni bioskop, i prikazao spotove i kratke filmove sa prizorima iz naših najlepših zaštićenih područja, od kojih su samo neka: Uvac, Peštersko polje, Jadovnik, Klisura reke Mileševke, slapovi Sopotnice, Rtanj, Vinatovača, Stara planina, Đerdap, Tara, Jerma, Sićevačka i Jelašnička klisura, Resavska i pećina Risovača.

Za sve zainteresovane da više saznaju o akcijama zaštite prirode, na „Info pultu za prirodu“ dežurali su predstavnici Zavoda, i kao upravljači zaštićenih područja: JP „Srbijašume“ – ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcija za izgradnju grada Niša, Turistička organizacija Surdulice, JP „Resavska pećina“, Narodni muzej u Aranđelovcu i „Rezervat Uvac“, koji su kroz razgovor sa posetiocima ukazivali na mogućnosti posete određenih podruja i podrške zaštiti prirode.

Milisav Pajević