Izuzeti nalaze lokalnog vodovoda iz odluke o ispravnosti zrenjaninske vode, apeluju građani

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako piše Nova ekonomija, organizacija „Građanski preokret“ apelovala je na Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da proveru ispravnosti vode u Zrenjaninu izvrše sopstvenim uzorkovanjem i analizama u akreditovanim laboratorijama, odnosno da odluku o ukidanju zabrane korišećnja vode za piće ne donose na osnovu dokumentacije koju je priložio JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.

„Pozivamo Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo da iz odlučivanja o ovom pitanju izuzme svoje odeljenje u Zrenjaninu, koje je pod snažnim pritiskom lokalne vlasti da ukine zabranu korišećnja vode za piće pre opštih izbora zakazanih za 21. jun“, navodi se u saopštenju.

Organizacija ocenjuje da su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i gradska vlast Zrenjanina „više puta tokom prethodnih godina grubo obmanjivali javnost“ u vezi s ispravnošću vode i radom postrojenja za njeno prečišćavanje.

„Verovati njihovim tvrdnjama i dokumentima, bez provere od strane stručnih autoriteta i analiza rađenih van Zrenjanina, bilo bi opasno igranje sa zdravljem stanovništva“, dodaje „Građanski preokret“.

Ta organizacija navodi i da će nakon eventualne odluke o ukidanju zabrane za piće zrenjaninske vode zahtevati, a po potrebi i samostalno organizovati, proveru kvaliteta te vode u inostranim akreditovanim laboratorijama.

Izvor: Nova ekonomija